Hektisk sommar för bröllopsfotografen

I sommar blir de uppskjutna bröllopen äntligen av. Fotografen Anna Lindblom i Varberg är fullbokad med bröllopsfotograferingar och får äntligen följa med ut på det som en gång startade hennes fotokarriär.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Anna Lindblom fotograferar mest dokumentärt, så kallad storytelling, och är med hela dagen. Från när brud och tärnor gör sig i ordning och brudgum och bestmans samlas inför bröllopet.

– Ju mer jag är med ju mer kan jag fånga känslan och jag lär känna brudparet och ser allt på ett annat sätt. Jag älskar detaljerna och jag älskar kontraster, som när bruden sitter i underkläder och äter Billys panpizza innan hon tar på sig klänningen. Detaljerna gör helheten.

Efter två år fyllda med avbokningar verkar det äntligen som att bröllopen blir av i år. Det är framflyttade bröllop som var tänkta till 2020 eller 2021 som nu fyller kalendern. Förra året fotade hon fyra bröllop med de restriktioner på max 50 personer som gällde då.

ANNONS

– Folk valde att skala ner. De hade kanske tänkt ett större bröllop med valde att göra det mindre. Nu kommer alla de som inte kunde tänka sig att dra ner på antalet gäster. Allt har blivit förskjutet, men jag tror det kommer bli ännu mer bröllop nästa år.

Har gjort fler företagsjobb

Anna Lindblom har fullbokat i sommar och även de frisörer och bröllopslokaler som hon har kontakt med vittnar om ett högre tryck i år. För andra inom branschen har de inställda bokningarna varit kännbara, men Anna Lindblom har klarat sig förhållandevis bra.

– Jag har gjort fler företagsgig de här åren. Min omsättning har varit ungefär som tidigare, men uppdragen har varit andra. Det är så det funkar i en mindre stad som Varberg, det är svårt att nischa sig som bröllopsfotograf. Jag hade inte velat det heller det är roligt med en blandning, säger Anna Lindblom.

Förutom bröllop och bilder till företag fotograferar Anna Lindblom bland annat bebisar och familjer.

– Jag har varit med på en förlossning, det var nog det coolaste jag har gjort. Annars har jag fotograferat dop, nyfödda, gravida. Jag var med på ett ettårskalas, det var superkul att vara med och fånga kompisarna. 50-årsfest har jag också varit med på.

ANNONS

Men det var ett bröllop som gjorde att hon började frilansa som fotograf. En kompis mer eller mindre tvingade henne att fotografera hennes bröllop på nyårsafton 2015. Då startade hon sitt företag och har fotograferat ca 10 bröllop per år och totalt 70 bröllop sedan dess.

– Jag är så glad för henne. Hon hade förtroende för mig, men jag hade inte det självförtroendet. Man får ett fokus en sådan dag som är väldigt speciellt och som jag trivs att vara i.

En del familjer har hon fått följa med en tid. Någon hon fotograferat som gravid eller vars bebis blivit fotograferad återkommer när det blir bröllop eller när släkten ska fotograferas, och sedan kommer nästa barn med nya bilder.

– Det är jätteroligt, och ofta har vi känt varandra några år till slut. Jag glömmer aldrig någon jag fotograferat, namn kan jag glömma, men jag glömmer inte ansiktet på någon jag fotat.

I augusti tas ett nytt steg. Då ska hon och en annan fotograf slå ihop sina företag till ett. Med två fotografer i företaget blir det en trygghet just vid bröllopsfotograferingar, då det alltid finns en oro för att man som fotograf ska bli sjuk just den dagen.

ANNONS

– Under corona fanns en grupp på facebook för bröllopsfotografer där man kunde skriva om man var sjuk ”Jag har bröllop i dag, kan någon ta det.” Det drabbade inte mig, men det är en speciell känsla att man inte får bli sjuk. Men jag såg flera gånger andra som skrev, det var ett fint community där man ställde upp för varandra.

LÄS MER:Bröllopsboom i Sverige: "Jättestor skillnad"

LÄS MER:Många bröllop – högt tryck på hindersprövning

LÄS MER:Högt tryck hos frisörerna i Falkenberg inför student och bröllop

ANNONS