Högskoleprov med handsprit och munskydd

Det kan vara en chans att komma in på den efterlängtade högskoleutbildningen när skolbetygen på grund av distansundervisning riskerar att gå ner. Högskoleprovet genomförs trots ökad smittspridning i samhället.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Under lördagen skrev 186 personer högskoleprovet på Peder Skrivares skola i Varberg. Eller rättare sagt var det så många anmälda, om alla dök upp får vi låta vara osagt eftersom deltagarna uppmanades stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.

Överraskad över beslutet

Marianne Jigenheim, till vardags lärare på PS, var en av dem som såg att allt gick rätt till. Hon har hållit i högskoleprov i 20 år men blev själv lite överraskad över beslutet att genomföra provet.

– Det är positivt för dem som vill skriva och vi har vidtagit åtgärder för att minimera risken för smittspridning. I den här salen har vi normalt 90 personer, nu är de 50 stycken, säger hon.

ANNONS

Förutom färre personer i salarna hade korridorer och trappor märkts upp för att förhindra onödigt samröre mellan provdeltagarna. Många hade på sig munskydd och handsprit fanns att tillgå. För att minska antalet deltagare hade provskrivningen uppdelats på två tillfällen.

Julia Lundell, Varberg.
Julia Lundell, Varberg. Bild: Anna Oscarson

Julia Lundell är en av provskrivarna. Hon går tredje året på PS och har gjort det en gång tidigare.

– Det är skönt att få gjort provet och jag är inte orolig för smitta. Jag vet att de har gjort alla åtgärder, säger hon.

Vill bli läkare

Annie Hattinger från Väröbacka skrev provet i höstas för första gången. Hon läser naturvetenskapligt program på PS och vill plugga till läkare framöver.

– Jag vet att alla gör sitt bästa för att minska smittan, säger hon.

Annie Hattinger, Varberg
Annie Hattinger, Varberg Bild: Anna Oscarson

Att plugga på distans riskerar, enligt en av lärarna på PS som håller i provet, att göra att eleverna får sämre betyg.

– De får svårare att konkurrera om högskoleplatserna jämfört med dem som är några år äldre och inte har haft distansundervisning. Något som riskerar att få konsekvenser senare i livet, att de får lägre inkomst. Därför är det bra att högskoleprovet genomförs, säger han.

Gabriel från Varberg har gått ut gymnasiet och gjorde provet för första gången.

– Det är enklare att göra högskoleprovet än att plugga i skolan. I dag hade jag dessutom inget bättre för mig, säger han.

ANNONS

Tarek Al Ahmad från Varberg kände sig nervös inför provet.

Tarek Al Ahmad, Varberg, ska skriva högskoleprovet.
Tarek Al Ahmad, Varberg, ska skriva högskoleprovet. Bild: Anna Oscarson

LÄS MER:Munskydd och handsprit ska säkra högskoleprov

ANNONS