Valborgsmässofirandet vid Rantzauklippan. En tradition som kan vara på väg att försvinna. Bild: Bengt Christensen/Arkiv
Valborgsmässofirandet vid Rantzauklippan. En tradition som kan vara på väg att försvinna. Bild: Bengt Christensen/Arkiv Bild: Bengt Christensen

Ingen eld vid Rantzau

Det blir ingen valborgsmässoeld i Varberg i år. Och det beror inte bara på coronapandemin.

ANNONS

Det var Varbergs Missionsförsamling, numera Equmeniakyrkan i Varberg, som under mitten av 1940-talet började arrangera valborgsmässofirande på sin sommargård på Getterön.

Inga-Britta Hansson, medlem i Håstenskyrkan i över 80 år och en av de pionjärer som iscensatte en av Varbergs äldsta traditioner, berättar hur det hela började:

– Vid denna tid var valborgsmässofirande inte så stort i Varberg. Influenserna till att tända eld, lyssna till körsång, sjunga, dricka kaffe och lyssna till vårtal hade kommit till Missionsförsamlingen från några värmländska familjer som gästade sommargårdens camping.

De första valborgsfirandena hölls på Getterön och än i dag går det att se eldskadade stenar vid stranden. Firandet växte, vilket gjorde att Missionsförsamlingen efter en tid flyttade arrangemanget till Rantzauklippan.

ANNONS

Men nu kan traditionen vara i fara. Arrangören Equmeniakyrkan hoppar av.

– Ansvaret och arbetsinsatsen har ökat med årens gång. Det har varit ett roligt arbete. Men nu känner sig vi oss som arrangörer nöjda och lämnar vidare, säger en styrelsemedlem.

Även det planerade valborgsfirandet vid Grimtunets idrottsplats ställs in i år. Det beror dock enbart på coronaviruset.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS