"Ingen tendens
mot pension"

Han har arbetat i över femtio år på Monark. Fyra år efter pensionsåldern fortsätter han att utveckla sitt eget företag med verksamhet på det gamla fabriksområdet, men nu också utanför staketet. - Än finns ingen tendens mot pension. Snarare tvärtom, säger Bertil Andersson, 69 år.

ANNONS
|

Sedan tre år tillbaka driver Bertil Andersson Varbergs Fastighetstjänst AB. Början till företaget var fastighetsservice och underhåll av byggnaderna i Monarkområdet, samtidigt som han arbetade med att hyra ut tomma fabrikslokaler.

- Den sammanlagda ytan är 55 000 kvadratmeter innanför staketen. Jag har i princip arbetat inom fastigheten innan, säger Bertil Andersson.

Och det är lokaler som Bertil Andersson känner nästan lika väl som sitt eget hus.

Han började på reservdelslagret 1952 och var med om både Monarks guldålder och nedgång. När han började producerade Monark allt, utom generatorer och strålkastare.

Bertil Andersson har varit med och tillverkat allt från racercyklar till gräsklippare och snöskotrar.

ANNONS

Den mesta tiden som arbetsledare inom produktionen.

- Det sista som försvann härifrån var tillverkningen av ekrar och nipplar. När man ser det på nära håll har man större förståelse för att det inte går att tillverka allt här. Det blir för små volymer. Men varenda gång det försvann något från fabriken var det en tragedi, säger Bertil Andersson.

Men Bertil blev kvar med ansvar för fastigheterna och nu ska han ge sig ut även utanför staketet.

Företaget ska erbjuda all slags fastighetsservice och hushållsnära tjänster. Allt från att diska och byta gardiner till svetsjobb och att valla hunden.

- Det här är första testet. Jag får se hur det går. Om det är någon som vill ha hjälp med ett svetsjobb drar jag själv på mig overallen, annars har jag några killar och tjejer som är beredda att hjälpa till.

- Jag har redan bestämt vem som tar hundarna och vem som tar katterna, säger Bertil och skrattar.

Bertil Andersson kan se tillbaka på ett långt arbetsliv. Ändå menar han att de sista åren har varit de bästa. Och han ser fram emot utmaningen att utveckla sitt företag.

- Om man ser till resan under alla åren har det varit trevligt och lärorikt. Men det är inte många dagar utan småbekymmer man måste ta tag i. Fast det blir en vana.

ANNONS

ANNONS