Ingrid-Maria Erlandsson har öppnat upp rum för adopterade i appen Clubhouse
Ingrid-Maria Erlandsson har öppnat upp rum för adopterade i appen Clubhouse Bild: Conny Bengtsson

Ingrid-Maria öppnar rum för adopterade i ny app

Upplevelserna kring att vara adopterad är många och olika. I den nya appen Clubhouse har Ingrid-Maria Erlandsson från Varberg tagit initiativ till samtal med likasinnade.

ANNONS
|

Clubhouse är en app som än så länge bara finns till Iphone och helt bygger på samtal. Det går att likna vid öppna videomöten, fast utan bild. Användarna samlas i olika klubbar och underliggande ”rum” som ofta är uppbyggda kring ett visst ämne, frågeställning eller tema.

Inte bara för adopterade

Ingrid-Maria Erlandsson har saknat ett svenskt forum för adopterade och de frågor som kan uppstå runt adoption. Klubben är öppen för adopterade men även personer som lever med en adopterad, som själva har adopterat eller som vill adoptera.

– Jag är ju adopterad själv, så det var ganska givet. Man ska gräva där man står och det här är frågor som jag tidigare faktiskt aldrig fått utrymme att prata så mycket om, säger hon.

ANNONS

På tisdagar träffas mellan 50 och 100 personer i ”Adoptivrummet” och pratar. Ett exempel på ett ämne som har kommit upp är åter­resor, fördelar och nackdelar med att besöka det land där man är född. Diskussionerna leder till en hel del igenkänning. Det är lika mycket skratt som allvar.

– En fråga som många av oss fått höra är ”Vill du inte hitta dina riktiga föräldrar?”. Mina riktiga föräldrar är Ingrid och Evert och jag vet mycket väl var de bor någonstans. Det är en fråga som man kanske inte vill diskutera med en främling på bussen.

”Inte thailändsk”

Ingrid-Maria Erlandsson har tänkt mycket på att hon är rasifierad men saknar någon egentlig relation till sitt födelseland.

– När jag åkte tillbaka till Thailand var det uppenbart att jag inte är thailändsk. Jag kan inte språket, sederna eller kulturen. Och de hade väldigt roligt åt att jag inte var beredd på att maten skulle vara jättestark. Jag är som en svenne paketerad som en thailändare och den dubbelheten bär jag alltid med mig, säger hon.

Vad är fördelen med Club­house jämfört med Facebook och andra sociala medier?

– Det blir en väldigt direkt kommunikation. På Facebook skriver du ju och det kan ändå ta lite tid innan du får respons. Under pandemin är det jättemånga som är isolerade och helt plötsligt öppnas det en hel värld av människor och intressanta ämnen. Du väljer själv om du vill delta eller bara lyssna, avslutar Ingrid-Maria Erlandsson.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS