Jonas Risborn inspireras av klassisk arkitektur

Arkitekt Jonas Risborn omfamnar modern temporär arkitektur men när han ska rita flerbostadshus i gamla stadsdelar söker han inspiration i den befintliga bebyggelsen. Han tror och hoppas på en förändring i stadsbyggandet där fler kommer göra det samma.

ANNONS
|

Tomten på Thulegatan 22 gapar just nu tom men snart ska ett nytt hus uppföras här. Den som kastar en hastig blick på ritningarna kan lätt tro att de har över hundra år på nacken, men så är det inte. De är nya och signerade Jonas Risborn, arkitekt på Andersson & Keller.

Husen på Östermalm byggdes av järnvägsanställda under 1900-talets första år. Många av husen står kvar än i dag. Stadsdelens detaljplan är ovanligt petig. Ska nya hus uppföras ska de se ut som de gamla.

– Det är ett speciellt område som ska behandlas med respekt om man får chansen att bygga nytt, säger Jonas Risborn.

ANNONS

Det gamla huset ansågs vara bortom räddning och fick rivningslov. Det nya huset ska byggas i trä, av Andersson & Keller. Familjen som håller i projektet kommer få ett hus med modern planlösning, men ett skal som andas Östermalm.

– Det blir ett modernt hus med modern teknik. Men det flirtar med det tidiga 1900-talet. Utformningen är en tolkning av husen i området.

Inte bara villor

När Andersson & Keller grundades för snart tio år sedan byggde man mest villor. Så är det fortfarande men på senare år har företaget också börjat bygga flerbostadshus. Byggena följer befintliga detaljplaner och anpassas därmed i höjd och volym till omkringliggande miljö – ett medvetet val.

Jonas Risborn ritar husen. Förra året prisades han och Andersson & Keller av Hembygdsföreningen Gamla Varberg för Vallgången – det nya flerbostadshuset på Peder Skrivares väg 16. Det bygget har också uppmärksammats positivt av Arkitekturupproret.

– Med Vallgången ville vi bygga ett gediget hus som knöt an till Varbergs historia och tradition. Vi försökte hitta inspiration i trähusen på Platsarna.

– Huset är byggt i en stil som är ganska ovanlig i Sverige i dag. Det är relativt unikt – och lite tabu – att hämta inspiration i klassisk arkitektur. Men vi på Andersson & Keller har aldrig sett något problem i att rita och bygga så, säger Jonas Risborn.

ANNONS

– Gemene man tycker ofta att nya hus är för höga och ser ut som lådor. Hela den diskussionen är väldigt intressant. Det är ju därför som Arkitekturupproret blivit så stort.

En del arkitekter skulle säga att diskussionen uppstår för att folk inte begriper sig på arkitektur?

– Ja men dumförklarar man inte folk då? Om de som bor i staden inte tycker om husen – har man lyckats då?

”Det är inte min smak som ska gälla”

Jonas Risborn säger att han själv uppskattar temporär arkitektur. Många av de villor han ritar har varken glasverandor eller snickarglädje. Skulle han bygga ett hus till sig själv hade det blivit ett temporärt modernt hus i trä med stora glaspartier.

– Jag tycker inte alls att man alltid ska bygga klassiska hus, men om man bygger större hus i ett område med en viss karaktär – då bör man respektera det och försöka få det nya huset att passa in.

– Och det är inte min smak som ska gälla. Vi försöker tänka ut vad varbergarna tycker om.

– Jag är också varbergare, precis som Christoffer Almqvist och Jakob Keller, båda grundare av Andersson & Keller. Vi vill göra hus som vi är stolta över, och vi vill kunna se människor i ögonen när vi möter dem i mataffären.

ANNONS

Kritisk mot höga hus vid låga hus

Andersson & Keller räknade hem affären på Peder Skrivares väg – trots beskedliga två och en halv våning. Jonas Risborn tycker att Varberg byggs för högt på en del ställen.

– Tänket är kortsiktigt ibland. Man försöker få in så många lägenheter som möjligt och bygger alldeles för högt på fel ställen.

– Men först och främst är det för låg kvalitet på mycket som byggs i Sverige. Det är inte alltid arkitekternas fel. Man skalar ner och tar bort och väljer för enkla material för att få en högre avkastning. Man kan visst bygga moderna hus på ett fint sätt – men många gånger får man inte chansen.

Fler flerbostadshus på gång

Andersson & Keller drar snart igång ytterligare två byggen av flerbostadshus som Jonas Risborn ritat: Söderport i Södra Villastaden som ska ersätta Wohléns gråblå tegelvilla och Packmästaren på Egnahemsgatan. Söderport får sex bostadsrättslägenheter och Packmästaren fjorton. Båda byggena följer de gamla detaljplanerna.

Jag frågar Jonas Risborn om han får vara med och dricka kaffe på arkitektkonferenserna när han säger sådana här saker. Blir han inte utstött? Han skrattar och påminner om att de flesta villor han ritar är barn av sin tid och att han själv verkligen tycker om temporär arkitektur.

– Det finns ju de som bara ritar klassiska hus men jag är inte en av dem. Men jag har inget emot att göra det. Jag vet att det är kontroversiellt, men helt ärligt bryr jag mig inte. Jag tror att allt det här är på väg att förändras. Varför ska man förkasta en så stor del av arkitekturen? Är det fint så är det fint. Tycker människor om vad de ser så har man ju inte misslyckats.

ANNONS
ANNONS