Sickan smittades av tuberkulos från en sork. Bilden föreställer en annan katt.
Sickan smittades av tuberkulos från en sork. Bilden föreställer en annan katt.

Katten Sickan smittades av tuberkulos

Katten Sickan blev sjuk och visade sig ha smittats av tuberkulos. Något som är extremt ovanligt enligt länsveterinär Malena Grimbrandt.

ANNONS
|

I våras blev den nioåriga katten Sickan från Varberg sjuk. Hon hade drabbats av en infektion som spridit sig till käkbenet. Det bildades en böld och prover togs.

Proverna visade att tuberkulos inte kunde uteslutas och därför startades en utredning. Sickan var så pass dålig att hon fick avlivas och hennes kropp skickades till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) för obduktion.

Tuberkulos är en epizootisjukdom, det vill säga en allvarlig smittsam djursjukdom, som kan utgöra ett hot mot människors och djurs hälsa.

Familjens andra katt isolerades

I väntan på obduktionssvaret fick familjens andra katt hemisoleras. Provsvaret visade att Sickan hade en form av tuberkulos som inte är en epizootisk sjukdom, men en potentiell zoonos. Det innebär att det är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor.

ANNONS

– Det är väldigt ovanligt att få det konstaterat på katt. Den här typen av bakterie som Sickan hade förekommer hos sorkar och därför misstänks en naturlig smittväg, säger Malena Grimbrandt, länsveterinär.

Kattens ägare verkar inte ha blivit smittade och den andra katten behöver inte längre hållas isolerad.

ANNONS