Kvarnen som lever vidare

– Förr i tiden var det ingen riktig bygd utan en kvarn sa man, säger mjölnaren Bengt Nybergh, som inte bara driver utan även expanderar kvarnen i Limabacka tillsammans med sin son Andreas Nielsen.

ANNONS
|

För fem år sedan så hade Limabacka Kvarn kapacitet att producera 100 kilo mjöl i timmen, nu kan den producera 1 200 kilo på samma tid. Femte generationens mjölnare och hans son som blir sjätte generationen bestämde sig för att satsa och köpte en nedlagd kvarn från Tyskland. De monterade ner den, packade de 25 ton tunga delarna i åtta lastbilar och fraktade upp till Limabacka för att bygga upp den tyska kvarnen igen inuti den befintliga byggnaden.

– Vi behåller den äldsta kvarnen som är bygd 1947 i trä. Dels som en reserv och dels för att bevara, den är för fin för att skrota, säger Bengt Nybergh.

ANNONS

Det lokala, närproducerade och ekologiska är röda trådar i verksamheten. I princip all renovering av kvarnen görs av lokala hantverkare och 95 procent av råvarorna kommer från Varbergs kommun.

ANNONS