I år får var och en fira nationaldagen framför en skärm.
I år får var och en fira nationaldagen framför en skärm. Bild: Ola Folkesson

Nationaldagsfirandet blir digitalt

I stället för att bege sig till Societetsparken på nationaldagen får varbergarna ta del av firandet i sitt vardagsrum.
– Vi väljer att ställa om i stället för att ställa in, säger Sofie Brinkmo, chef för kulturenheten på Varbergs kommun.

ANNONS
|

Varbergs kommun ställer om till ett digitalt nationaldagsfirande i år för att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset. Via en film på kommunens hemsida kan varbergarna bland annat ta del av flagghissning, familjeföreställning, porträtt av årets stipendiater och musik från de lokala banden Ödet, Land of trees och Elusive Heart.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill skapa en gemenskap kring den här dagen och dela med sig av sitt firande i sociala medier, säger Sofie Brinkmo.

Årets nationaldagstalare är författaren Sara Beischer. Varför valet föll på på henne förklarar Lisa Pedersen, arrangemangsproducent och konferencier i ett pressmeddelande:

ANNONS

– Sara Beischer har en unik förmåga att beröra livsval och livsfrågor i sina texter. I den rådande situationen känns det viktigt att ge plats åt en person som skildrar det allmänmänskliga och den inkluderande samhällsrösten.

De som vill lämna hemmets trygga vrå kan ge sig ut på tipspromenad som kommer passa både stora och små. På nationaldagen är det även vernissage för utställningen "Tack vare på grund av" på Galleri Hamnmagasinet.

ANNONS