Varbergs kommun är nöjd med hur verksamheterna följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter.
Varbergs kommun är nöjd med hur verksamheterna följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

Ny trängsellag ska göra det lättare att stoppa smittspridningen

Kommunen kan numera stänga ner serveringar där trängseln är uppenbar.
– Det viktigaste är att folk tar sitt ansvar och håller avstånd, säger hälsoskyddsinspektören Victor Brandt.

ANNONS
LocationVarberg|
|

HN berättade i slutet på maj om ett nytt lagförslag som ger kommunen mer makt när det kommer till problem med trängsel på serveringar. Den 2 juli trädde lagen i kraft och i tisdags (7 juli) började Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter att gälla. Enligt chefen på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har regelverket blivit tydligare.

– Nu gäller minst en meter mellan sällskapen och restaurangägaren ska se till att samtlig personal ska utbildas inom smittspridning, säger Anders Bergh.

Om föreskrifterna inte följs kan kommunen stänga serveringar eller förelägga om vite. I Varberg prioriteras serveringar i Apelviken och centrum och det kommer även genomföras kvälls- och nattinspektioner under sommaren.

ANNONS

”Upp till invånare och besökare”

– Min upplevelse är att verksamheterna gör så gott de kan. Men som boende i Varberg har jag märkt att folk börjar slappna av i butiker och på stan. Nu är det upp till invånarna och besökarna att finna sig i regelverket. Det blir den svåraste utmaningen, säger Victor Brandt på kommunens hälsoskyddsenhet.

Hur upplever du din egen arbetssituation vid inspektioner?

– Vi avstår från att gå in om det uppenbart är mycket folk på platsen. Då kommer vi be att få prata med den ansvariga utanför, säger Victor Brandt.

Enligt förvaltningschefen Anders Bergh är trängselkontroller resurskrävande och om sjukanmälningarna duggar tätt kan det bli problem.

– Vi får använda oss av den personalen som finns och lägga annan tillsyn åt sidan.

Länsstyrelsen rapporterar trängsel

Tidigare har miljö och hälsa även kontrollerat trängsel i butiker. Men nu har Länsstyrelsen i Halland fått i uppgift att samla in information från kommuner och näringsidkare.

– Vi har gjort en form av prioriteringslista på de ställen där det kan uppstå trängsel, säger Karin Valtinat, stabschef på länsstyrelsen i Halland.

Kan du ge några exempel?

– Större köpcentrum som Hallarna och Ullared. Vi kommer inte titta närmare på en liten Ica-butik på en mindre ort. I Varberg är de största hotellen och campingplatserna med på listan.

ANNONS

Informationen om hur trängselläget är i Halland överlämnas varje vecka till Länsstyrelsen i Skåne som för informationen vidare till regeringskansliet.

– I den första veckans rapportering var den samlade bedömningen att det var trängsel vid lite barer och restauranger under sen kväll samt i några köpcentrum, säger Valtinat.

Läs mer: Kommunen ger restauranger bra betyg – trots klagomål på trängsel

ANNONS