En påkörd och avlivad varg i Halland visade sig komma från ett värdefullt revir i Örebro län.
Bilden är en arkivbild från när en varg observerades i Stjärnarp utanför Halmstad år 2017. Bild: Jörgen Alström/HP Arkiv

Påkörd varg i Valinge var viktig för stammen

Den varg som i vintras blev påkörd i Varbergstrakten visade sig tillhöra en sällsynt stam som är genetiskt viktig för vargarna i landet.

ANNONS
|

Flera privatpersoner hörde av sig till Länsstyrelsen i Halland i början av februari i år. Den gemensamma nämnaren var att de hade observerat en varg i Varbergsområdet. I samma veva, den 10 februari, blev troligtvis samma varg påkörd av en bil i Valinge och därefter avlivad. Den avlidne vargen transporterades från Varberg till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

– Vargen obducerades och vi fick svaret från SVA den 28 maj. Det som var så spännande var att vi kunde få veta vilken individ det var och koppla den dit den hör hemma, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Resultatet visade att vargen kom från det välkända reviret i Tiveden i Örebro län.

– Honan i det reviret är en invandrad varg från Finland eller Ryssland och hennes avkommor betraktas som viktiga och är sällsynta i den Skandinaviska stammen.

Genetiskt tillskott viktigt för stammen

För att vargstammen i Sverige ska vara livskraftig, samt för att mildra inaveln och bibehålla antalet vargar i stammen krävs, enligt Broberg, ett så kallat genbyte var femte år – det genetiska tillskott som de invandrade vargarna innebär.

– För att få en gynnsam vargstam i Sverige bör vi även ha minst 300 vargar, säger han.

Vad betyder det för vargstammen att en så viktig individ avlider?

– Mamman lever ju fortfarande. Förhoppningsvis kan hon få fler valpar. Det blir ett litet avbräck, men det är nödvändigtvis inte någon katastrof, säger Martin Broberg.

Läs mer: Här fångas vargen på film i Halland

ANNONS