Rolf Landholm var tidigare kommundirektör i Falkenberg. Nu ska han se över vuxenutbildningen i Varberg.
Rolf Landholm var tidigare kommundirektör i Falkenberg. Nu ska han se över vuxenutbildningen i Varberg.

Pensionerad kommundirektör ser över Komvux

Missad tid för anbud och upphandling som behövde göras om. Den kommunala vuxenutbildningen ska nu ses över och arbetet görs av en pensionär.

ANNONS
|

Vuxenutbildningen i Varberg har skapat rubriker sedan en tid tillbaka. Förra hösten missade tjänstemän på barn- och utbildningsförvaltningen sista datum för att lämna in anbud på den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen. Sedan ansåg förvaltningsrätten att kommunens upphandling av vuxenutbildningen inte hade gått rätt till. Den bedömdes vara godtycklig och icke transparent.

Nu vill kommundirektör Carl Bartler att den kommunala vuxenutbildningen i Varberg ses över.

– Visst har de tidigare händelserna påverkat men vi gör också en helhetsbedömning av verksamheten. Nu ligger den under kommunstyrelsen. Det finns inte tillräckligt med tid för ett operativt ansvar där. Vuxenutbildningen förtjänar större politisk uppmärksamhet, säger han.

ANNONS

En initial översyn gjordes i våras över hur Varbergs kommuns vuxenutbildning bäst skulle kunna organiseras. Utifrån den översynen föreslås nu en fördjupad utredning av möjligheterna för att en ny verksamhetsnämnd startas som ansvarar för all vuxenutbildning, gymnasieskolan och arbetsmarknadsenheten i Varbergs kommun.

– De här verksamheterna ligger nära varandra och vi bedömer att det går att få synergieffekter. Ur ett lednings- och styrningsperspektiv tror vi att det blir en bättre konstruktion. Nu ska vi titta på det djupare vilka konsekvenser det får, säger Carl Bartler.

Pensionären Rolf Landholm, tidigare kommundirektör i Falkenbergs kommun och med stor erfarenhet från skolans värld, timanställs av kommunen för att genomföra den fördjupade översynen. I dag ligger gymnasieskolan under barn- och utbildningsnämnden och arbetsmarknadsenheten under socialnämnden. I takt med att kommunen växer så växer också dessa nämnders ansvarsområden. Att det skapas en ny nämnd som tar över en del av uppdragen kan alltså vara positivt.

– Det blir nya kontaktytor men också nya gränsytor, säger Carl Bartler.

Andra fördelar de tror att en ny verksamhetsnämnd kan föra med sig är en ökad tydlighet för de sökande och studerande. Det blir kontinuitet och trygghet för elever, invånare och personal. Dessutom behåller kommunen kompetens som kan verka flexibelt i de olika delarna av verksamheten.

ANNONS

Den fördjupade översynen förväntas starta i januari och bli klar till juni 2017. I tisdags föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunstyrelsen ska besluta om den fördjupade översynen. Om översynen kommer fram till att en ny verksamhetsnämnd är rätt väg att gå är starten planerad till nästa mandatperiod som startar den 1 januari 2019.

ANNONS