Kommunfullmäktige i Varberg , på distans i december 2020, på grund av coronarestriktionerna.
Kommunfullmäktige i Varberg , på distans i december 2020, på grund av coronarestriktionerna. Bild: Rebecka Kvint

Planerna för Bua hyllades av politikerna

Varbergs Bostads planerade omvandling av Bua gillas verkligen av politikerna. Bostadsbolaget sökte fullmäktiges välsignelse för planerna och den fick de med råge.

ANNONS
|

Kommunfullmäktiges sista möte för året hölls på tisdagskvällen på distans på grund av coronarestriktionerna. I fullmäktigesalen satt ordföranden Gösta Bergenheim (M) och det övriga presidiet och runt om i kommunen satt de 60 ledamöter som deltog.

Undertecknad följde webb-tv-sändningen. Till en början liknade mötet mest en seans. ”Hör du oss?” Tjugo minuter försenat kom mötet till slut igång och de flesta kunde då både se och höra varandra.

Det ärende som lockade flest att ta till ordet handlade om Varbergs Bostads AB:s planerade förändring i Bua, som HN rapporterat om tidigare i höst. En stor satsning på orten, rivningar och nybyggnationer ska sjösättas. Men projektet är så omfattande och ekonomiskt riskabelt att bostadsbolaget vill ha fullmäktiges välsignelse innan man sätter igång. Den fick man.

ANNONS

Lovord från enigt fullmäktige

Bostadsbolagets styrelseordförande Stefan Stenberg (C) lyfte fram flera av riskerna med denna offensiva strategi – men argumenterade också för att ett en försiktig linje inte är försvarbar när husen är i så dåligt skick.

– Det här är ett spännande, bra och väl genomarbetat förslag. Man har kommit till vägs ände och måste bestämma sig att ta ett större tag, sa Ann-Charlotte Stenkil (M).

"Ett utmärkt förslag", tyckte Christofer Bergenblock (C), "fantastiskt fint" tyckte Birgitta Sagdahl Wildtberg (S) och "tilltalande" – Micael Åkesson (M).

– Jag är lyrisk och smått tårögd för detta. Det är ett fantastiskt lyft för Bua, sa Malin Kjellberg (S).

– Det är spännande och klokt att hantera detta genom att växa i etapper – det tror jag är bra för Bua, sa Jeanette Qvist (S).

– Jag blir lite rädd nästan. Jag har varit kommunpolitiker i lite mer än halva mitt liv. Jag har aldrig hört så mycket positivt i något ärende jag varit inblandad i någon gång. Det är faktiskt lite skrämmande hur vi ska kunna leva upp till det här ett antal år framöver. Men tack så mycket, sa Stefan Stenberg (C).

Mötet avslutades med ett pang

Gösta Bergenheim avslutade mötet strax före klockan 21.

– Det var en liten prövning detta. Vi startade med tekniskt strul. Vi hoppas kunna fila på detta så det kan bli riktigt bra nästa gång vi samlas, för det lär bli digitalt då också.

ANNONS

Sen önskade alla varandra god jul. Som på en given signal brände Implenia strax därefter av en sprängsalva i tunnelbygget. Adjöss till politikåret 2020.

ANNONS