Populärt med nya BSS-simskolan på Pingvinen i Varberg

Ett år efter nedläggningen av den förra finns återigen en simskola för barn med funktionsvariationer i Varberg. Den sköts av Varbergs Parasport och har blivit så populär att föreningen börjat fundera på om de tagit sig vatten över huvudet.
– Vi kommer nog få upprätta en kö, säger ordföranden Jenni Ek.

ANNONS
LocationVarberg, Håsten|
|

Det är livat inne i simhallen Pingvinen. Först får barnen sätta sig på kanten av bassängen och sprattla med benen. Sedan får de öva på att doppa hakan, örat och till slut näsan.

– Och så vet ni att ni ska blåsa ut när ni doppar näsan, säger simläraren Cecilia Lindh till barnen.

Charlie Renlund tycker det är roligt att vara under vattnet. Han tar sats mot bassängkanten, skjuter ifrån och far som en tumlare mellan väggarna.

– Du får simma med armarna också. Inte bara fötterna, säger Charlies pappa.

– Det funkar inte, säger Charlie.

Vissa av barnen är som Charlie, de kan inte vänta på att kasta sig i vattnet. Andra måste lockas, på olika vis.

ANNONS

– Vi har en kille som har en procedur. Han kan inte komma in i simhallen om han inte gör som han alltid brukar, säger simläraren Annelie Bertilsson.

Barn från alla läger

Barnen som är med i simgrupperna har olika behov. Vissa behöver öva på att befinna sig i den stojiga miljön inne i simhallen. Andra glömmer bort att andas efter att ha doppat huvudet och kommit upp igen.

– Det är många olika sorters funktionsvariationer bland de som är med. Autism, ADHD, Downs syndrom, muskelförtviningssjukdomar och nedsatt hörsel, säger Jenni Ek, simlärare och ordförande i Varbergs Parasport.

Totalt är de fyra lärare. Lektionerna leds av Cecilia Lindh, som tidigare tävlat i simning och vunnit medaljer i Paralympics. Johanna Nilsson, Jenni Ek och Annelie Bertilsson hjälper till och håller koll på barn som behöver särskild tillsyn.

”Vi har 18 aktiva i vattnet på två grupper och det är många som kommer vara tvungna att vara kvar efter att terminen är klar”

Simskolan är uppdelad på två grupper. En för sådana som kan simma och en för dem som behöver göra sig bekanta med vattnet.

– Vi var rädda när vi startade den här gruppen att det skulle bli för många på en och samma gång. Samtidigt har vi gjort stora framsteg. Det är några som har gått över till motionsgruppen, säger Annelie Bertilsson.

Sedan starten i september har simskolan växt till sig. Ett gott betyg för de nyblivna simlärarna men också något som gör dem lite nervösa.

ANNONS

– Första gruppen får inte bli större. Vi har 18 aktiva i vattnet på två grupper och det är många som kommer vara tvungna att vara kvar efter att terminen är klar. Vi kommer nog få upprätta en kö, säger Jenni Ek.

Tidigare utbildningen lades ner

Under ett års tid fanns det ingen BSS-simskola (simundervisningen för barn i behov av särskilt stöd) i Varberg. Den försvann under hösten 2021 när det privata företaget Medley tog över kommunens badanläggningar och det inte ställdes något särskilt krav på dem att upprätta en simskola för barn med särskilda behov. Lösningen blev Varbergs Parasport som, kort efter beskedet om nedläggningen av BSS-simskolan, sa att de kunde ta över.

– Vi planerade det här i nästan ett år. Det har funkat bra med Medley. Vi hyr bassängen hos dem, precis som Varberg Sim, och hyran är väldigt låg. Eftersom de har egna simlärare har de också kunnat hjälpa oss med simlärarutbildningen, säger Jenni Ek.

Introducerar ny träningsmetod

Med medel från Allmänna arvsfonden har Varbergs Parasport fått ta del av något som kallas för ”Nelms metod.” Ett terapeutiskt verktyg som ska öka rörelseförmågan och den sensoriska medvetenheten i vatten för personer med funktionsvariationer.

– Det handlar om att följa vattnets rytm. Om man inte kan simma kan man i stället nyttja motståndet i vattnet och få träning på det viset, säger Cecilia Lindh.

ANNONS

Metoden demonstreras bland annat i slutet av lektionen, då barnen samlas runt en flytring. De får hålla i ringen och sedan röra sig runt i en cirkel.

– När vi gör det här uppstår det strömmar i bassängen. Vissa vågar då släppa botten och känna på hur det är att flyta med. Det är till och med några som vågar släppa ringen helt, säger Cecilia Lindh.

LÄS MER:Varbergs Parasport vill starta BSS-simskola på Pingvinen

LÄS MER:Kritik mot utebliven satsning på barn med särskilda behov

LÄS MER:Särsimskolan lades ner utan föräldrarnas vetskap

ANNONS