Torbjörn Svahn har varit med i PS-musikalen sedan 1993. Först som artist, därefter som producent.
Torbjörn Svahn har varit med i PS-musikalen sedan 1993. Först som artist, därefter som producent. Bild: Conny Bengtsson/Arkivbild

Rockföreställning skrotas – potpurri av musikaler väntar

I år ställdes PS-musikalen in för första gången sedan 1987. Nedläggningshotet var konkret, men ett bidrag från kommunen har tryggat framtiden. Nu är det klart vilken musikal som spelas 2022.

ANNONS
|

I år skulle ”We will rock you” ha satts upp på Varbergs teater. Pandemin satte stopp. 2022 är PS-musikalen tillbaka, dock inte med ”We will rock you”.

Varför inte?

– Svaret är väldigt enkelt. Pandemin har gjort att vi har tappat potentiella huvudrollsinnehavare och även lite folk runt omkring som arbetar med projektet. Att ge sig på en så stor uppsättning blir för svårt. Om förlaget går med på det hoppas vi på att kunna spela den nästnästa år, säger producenten Torbjörn Svahn som debuterade 1991 och har varit med i varje uppsättning sedan dess.

PS-musikalen bygger i mångt och mycket på kontinuitet. Många av gymnasieeleverna är ofta med i föreställningen från ettan till trean.

ANNONS

– Projektet bygger mycket på vad de tidigare har lärt sig. De som har varit med innan vet vad som gäller, även utanför scenen. Under pandemin tappade vi en årskull och vi får bygga upp igen, säger Torbjörn Svahn.

Potpurri av musikaler

I stället för Queen-rock utlovas 2022 ett potpurri av musikaler - ”Best of Broadway”.

– Senast vi gjorde en samlingsföreställning var 2004 då vi gjorde ”The Musicals”. Det ska bli kul att göra, dels för att det var längesen och så kommer det att hjälpa oss inför kommande uppsättningar, säger Torbjörn Svahn.

LÄS MER:PS-musikalen i Varberg överlever tack vare coronabidrag

Mycket är oklart inför den kommande föreställningen, vilka nummer som kommer att användas och hur den röda tråden i föreställningen kommer att se ut. Det är också oklart om den rutinerade John Worthy kommer att fortsätta som regissör.

– Han börjar bli till åren. Jag vill väldigt gärna att han ska vara med, samtidigt så känner jag att jag måste bygga för framtiden också. Kontinuiteten är jätteviktig. Jag kommer också att träna upp några till personer runt omkring mig som får ta lite mer ansvar. Man behöver vara fler som drar det tyngsta lasset, säger Torbjörn Svahn.

Att PS-musikalen kan fortsätta har inte varit givet. Ett bidrag från kommunen på drygt 150 000 kronor tryggade framtiden.

ANNONS

– Tack gode gud säger jag bara. Bidraget täckte de fasta utgifterna, vi har en stor lokal med scenografi och kläder. Hade vi fått säga upp lokalen och göra oss av med alla grejer så hade vi fått lägga ner.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

PS-musikalen är årligen återkommande musikaluppsättningar i Varberg. Ensemblen består främst av gymnasieelever från Varberg med omnejd. Musikalerna spelas på engelska.

PS-musikalen har satts upp varje år sedan 1987 (John M Smith var regissör mellan 1987 och 1997). Till en början rörde det sig om föreställningar i mindre skala i aulan på PS. Men sedan 1994 spelas föreställningarna uteslutande på Varbergs Teater. Premiären äger varje år rum i antingen januari eller februari.

Den 9 november klockan 17 arrangeras ett intressemöte för de som är intresserade av att medverka i ”Best of Broadway” som spelas från 8-9 februari till den 20 februari 2022. Mer information finns under Facebookeventet ”Intressemöte PS-musikalen 2022”.

ANNONS