Så kan Varbergs nya skejtpark se ut 2022

Om två år kan Varberg ha en skejtpark mellan Påskbergsskolan och idrottshallen. Kultur- och fritidsnämnden vill satsa 13,1 miljoner kronor på att bygga en anläggning som sedan kostar en miljon per år i internhyra.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Förverkligandet av en kommunal skejtpark, efter omkring tio år av diskussioner och utredningar, har kommit ett steg till framåt. Nu har kultur- och fritidsnämnden i Varberg godkänt förstudien och föreslår att skejtparken genomförs 2021–2022.

– Det är bra att allt inte kommer på en gång. Vår skejtpark i Breared blev klar förra året och nästa år är ju planen att kommunen gör en äventyrslekplats med en kickbikebana på Håsten, säger Varbergs Skateboardklubbs kassör Pierre Lindberg.

Kickbike förbjudet i skejtparken

Skejtparken på fältet nära Idrottshallen och Påskbergsskolan ska bara vara till för skejtboard, som blir en OS-sport i Tokyo 2021.

– Skejtboard är som konståkning och där går det inte att ha någon med klubba och puck som åker samtidigt. Kickbike är för lekplatser och skejtparken ska vara en idrottsplats inriktad mot grenarna street och park terrain, förklarar Pierre.

ANNONS

Det är inte heller en fördel att först köra kickbike och sedan gå över till skejtboard.

– Nej, en kickbike kan ju nästan en farmor åka. Vill man lära sig att åka skejtboard förlorar man bara tid om man kör kickbike istället. Det hämmar utvecklingen.

Hela området gör om

Pierre tycker att den föreslagna platsen är väl vald eftersom den ligger centralt och för de flesta är lättare att ta sig till än parken i Breared, exempelvis för de som åker kollektivtrafik dit.

– Det är ungefär lika långt till de närmast boende, ungefär 150 meter, och i Breared har vi inte hört att någon har blivit störd.

Han räknar med att hela området kommer att göras om och locka folk.

– Vi vill att rummet runt skejtboardplatsen ska vara attraktivt, att man öppnar upp och drar promenadstråk igenom. Allmänheten ska kunna komma dit och inte känna att det är någon annans plats. Skejtboard är kul att titta på och i exempelvis Lund finns det bra platser att ha en picknick på med familjen, fortsätter den 41-årige trebarnspappan Pierre, som själv har skejtat i 30 år.

Ny inomhushall kan också skapas

Kommunen nämner att E-hallen i framtiden kan bli en inomhushall för skejtboard, vilket behövs med tanke på att klubbens egna bara är mindre än 300 kvadratmeter. Dessutom kommer ett planerat väderskydd att "möjliggöra åkning även de 170 regndagar" som Varberg enligt förstudien upplever varje år.

ANNONS

Varbergs Skateboardklubb har 600 medlemmar och ofta uppåt 100 personer varje dag i sin egen park.

Den planerade skejtparken ska vara avancerad nog för att godkännas för ett OS-kval, men även innehålla enklare ytor och hinder.

– Även de låga delarna är en kreativ plats för de duktiga åkarna. Tripp, trapp, trull är bäst för då passar det alla och man kan snegla mot de svårare elementen och har något att sikta på.

Andra skejtparker i samma anda

Skejtparker som förstudien tar upp som förebilder finns i Lund och Malmö (cirka 1 000 kvadratmeter stor) men även Vans Park i Huntington beach i Kalifornien och Linda Vista park i San Diego nämns.

– Kroksbäck i Malmö byggdes till VM i park terrain 2016, så Varberg ska inte vara lika vass, men kanske 75 procent av den, förklarar Pierre.

Skateboardklubben vill att Varberg blir en stad som skejtare tar sig till av samma anledning som surfarna gör det.

I förstudien påpekar utredarna dessutom att "skateboardkulturen i sin natur är visuell i bemärkelsen att deltagarna filmar och fotograferar och sprider en positiv bild av Varberg som en modern stad som satsar på unga människor".

Investering på 13,1 miljoner

Innan den nya skejtparken kan byggas ska Varbergs kommunstyrelse och kommunfullmäktige godkänna förstudien och bevilja investeringen på 13,1 miljoner kronor och den årliga internhyran på 993 000 kronor. Men Pierre Lindberg är inte orolig.

ANNONS

– Mottagarna är nöjda, och Påskberget är redan en idrottsplats i detaljplanen, så det är raka spåret nu. Bara att banka igenom investeringen!

SKEJTPARKEN I VARBERG - DETTA HAR HÄNT

• 2009: Falkenbergs skejtpark invigs vid Tullbroskolan och Vallarnas friluftsteater. Cirka 1 100 kvadratmeter kostade tre miljoner kronor att bygga. Trots ett stort intresse för surfing och andra brädsporter är Varberg …enda halländska kommunen utan skejtpark. Men det är ett önskemål …får politikerna reda på när de frågar ungdomar i Varberg.

• 2011–2012: Skejtföreningen UFO 2000 får 300 000 kronor av Sparbanks-…stiftelsen och gör en skejtpark med 200 kvadratmeter plattyta och …en tio meter bred ramp. Den försvinner när ett äldreboende byggs.

• 2012: Kommunen lägger undan sju miljoner kronor till en skejtpark i investeringsplanen för 2014.

• 2013: En mulitpark för skejt, parkour, klättring och street basket utreds och kommunens förvaltningar föreslår Håsten som plats. Men kommunstyrelsen väljer kärleksparken nära Ankaret.

• 2014–2015: Fortsatt utredning om en tänkbar multipark.

• 2016: Kommunstyrelsen beställer en ändring av 1936 års stadsplan och …att dispens för strandskyddet ska sökas.

• 2017: Länsstyrelsen meddelar att en ansökan om dispens troligtvis skulle avslås. Utredningen läggs ned, efter att ha kostat 786 000 kronor i arbete av egna tjänstemän och externa konsulter.

• 2018: En ny så kallad åtgärdsvalsstudie om en renodlad skejtpark tas fram och pekar ut gräsytan mellan idrottshallen på Danska vägen, Påskbergsskolan och Påskbergets förskola som bästa platsen för en anläggning …på ungefär 2 000 kvadratmeter, varav hälften är för skejtboardåkning.

• 2019: Varbergs Skateboardklubb bygger en skejtpark i Breared. Där tränar bland andra 13-årige Hampus Winberg, som blev svensk mästare 2019.

• 2021: Planer finns på att på Håsten bygga en äventyrslekplats med en kickbikebana eftersom man inte får köra kickbike i Varbergs skejtparker.

• 2022: Enligt förstudien ska Varbergs nya skejtpark vid gamla idrottshallen kunna invigas senas den 22 maj.

ANNONS