Så ska Region Halland locka nya läkare

En av de största utmaningarna för sjukvården är att hitta medarbetare. Det var en av frågorna som diskuterades under Livsplats Sverige - topphälsomötet i Varberg.

ANNONS
|

Region Halland har under perioder personalproblem på flera av sina vårdcentraler, till exempel i Varbergs kommun.

– Många gånger saknar vi kompetens i form av primärvårdsläkare som är anställda av vårdcentralen. Det går inte att bedriva en långsiktig kvalitativ verksamhet med stafettläkare, utan det ska vara tillfälligt under sommaren, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), vice ordförande i regionstyrelsen.

Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen, menar att det måste till vettiga arbetsvillkor för att komma runt problemet med stafettläkare.

– Vi måste bli så attraktiva som det bara går, men vi kan ju inte tvinga folk till en viss arbetsplats. Sen verkar det som att privata vårdcentraler har lättare att rekrytera och behålla läkare. Vi får fundera på vad vi kan lära av dem för att lyckas.

ANNONS

Om det nu är svårt att hitta läkare till vårdcentralerna så är problemet det omvända på sjukhusen. Där är det just nu ett större bekymmer att hitta sjuksköterskor.

– Många utbildade sjuksköterskor har lämnat yrket och jobbar någon annanstans. Vi kanske kan locka tillbaka några av dem, den gruppen har en kortare startsträcka tillbaka än någon ny som måste läsa tre år på högskolan, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson.

Region Halland har en budget på cirka åtta miljarder till hälso- och sjukvård. Prognosen pekar på ett minusresultat på 60 miljoner för 2017.

– Det som sticker ut och som gör att vi hamnar på minus är kostnaderna för hyrpersonal, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson.

– Samtidigt ska man komma ihåg att hallänningen får vård. Vi ligger väl till när det gäller tillgänglighet, speciellt inom sjukhusvården, inflikar Mats Eriksson.

Anders W Jonsson, vice partiledare för Centern och socialpolitisk talesperson, var en av flera talare under måndagen.

Han var inte nöjd med hur regeringen hanterar hälsofrågorna.

– Regeringen levererar inga förslag, det är ett jättestort bekymmer. Förslagen som har kommit är att man ska förbjuda försäljning av universitetssjukhus. Det finns ju ingen människa som vill sälja ut Sahlgrenska.

– Dessutom blockerar regeringen hela debatten genom att säga att det är vinster i välfärden som är det stora problemet, säger han.

ANNONS

Vilka förslag anser du måste till för att förbättra sjukvården?

– Vi har totalt sett en väldigt bra sjukvård i Sverige. Men vi har problem med de mest sjuka äldre, med en psykiatri som inte håller ihop och med människor som drabbas av ett narkotikaberoende, som dör i högre utsträckning i Sverige än i andra länder.

– Sen har vi en primärvård där bara halva befolkningen har en fast läkarkontakt. Listan kan göras lång och det saknas inte reella problem, säger Anders W Jonsson.

Debatten med regeringen uteblev då socialminister Annika Strandhäll (S) inte kunde medverka.

ANNONS