Satsning på fler och renare toaletter

Fler toaletter, ökad trygghet och tätare städning. De senaste åren har kommunen satsat på bättre service till nödiga på stan. Men än är det en bra bit kvar till målet.

ANNONS
|

"Äckliga och ofräscha". Så lät omdömet från Varbergsborna för några år sedan, när HN senast synade Varbergs offentliga toaletter.

Sedan dess har en hel del hänt. Kommunen har tagit fram en toalettplan, och en halv miljon har skjutits till för att förbättra städningen - främst av Torggrillens hårt belastade toaletter.

Målet är att Varbergs offentliga toaletter ska upplevas som rena, attraktiva, trygga och tillgängliga, och dessutom ha "en tillfredsställande skötsel och inredningsmässig standard".

Riktigt den kvalitén håller ännu inte alla toaletter, medger stadsträdgårdsmästare Liv Sonntag, som framhåller att flera av dem egentligen skulle behöva en rejäl renovering.

ANNONS

– Även om vi har ökat städfrekvensen finns vissa toaletter som är gamla och slitna. De kan upplevas som ofräscha även om de är välstädade, säger hon.

Några tydliga satsningar har ändå skett de senaste åren:

  1. Societetshuset har fått sex helt nya toaletter, i närheten av den populära lekplatsen Spööökitetsparken. "Här är besökare året runt, så behovet är jättestort. Vi gissar att dessa kommer att bli Varbergs mest besökta toaletter", säger Liv Sonntag.
  2. Torggrillens toaletter har länge varit kommunens sorgebarn. Nu städas toaletterna fyra gånger per dag om sommaren. Numera är det inte heller Torggrillens personal som ska hinna svabba de välanvända toaletterna, istället hyr kommunen in ett städföretag.
  3. Kommunen har satsat på att införa liknande avtal och utrustning på samtliga toaletter. Det innebär bland annat att pappershanddukar ska bytas mot blåsar, för städningens skull. "Vi vill undvika pappersdräll på golvet", säger Liv Sonntag.
  4. Tryggheten ska öka. Därför låses merparten av toaletterna av ett vaktbolag under nattetid. "Det är av säkerhetsskäl, för att inte skapa otrygga situationer och för att toaletterna inte ska användas som sovplatser", säger Liv Sonntag.

Att hålla toaletterna rena i sommarstaden Varberg är en utmaning, och Liv Sonntag påpekar att det räcker med att en enda person stökar ned.

Hur fräscha är egentligen Varbergs offentliga toaletter?

- Vi upplever att de har blivit bättre de senaste åren. Det har blivit mindre klagomål, framför allt när det gäller toaletterna vid Torggrillen. Och toaletterna vid Societén är ett jättelyft, de har verkligen varit efterfrågade.

Fler toaletter på sommaren

  1. Varberg har sammanlagt 41 offentliga toaletter, varav 8 hyrs av kommunen. 13 finns året runt, 28 är sommartoaletter öppna 1 maj - 30 september.
  2. Sex av toaletterna ligger i centrum, övriga finns främst vid badplatser.
  3. Alla städas minst en gång per dag. Toaletterna vid Societén, Kåsa, 1:a och 5:e vik på Getterön samt Surfarnas i Apelviken städas två gånger per dag. Torggrillens toaletter städas fyra gånger per dag.
  4. Nyligen fick Varberg fyra nya offentliga toaletter vid Societén. I samband med att Brunnsparken ska göras om planeras för nya toaletter, som kan vara på plats 2017.
ANNONS