Stadsträdgårdsmästaren slutar - och sadlar om

I höst slutar Liv Sonntag som stadsträdgårdsmästare för att istället skaka liv i ett nedlagt väveri i Uddebo. Hon lämnar ett älskat arbete, en stad i stark utveckling - och sin surfbräda.…- Jag kommer sakna kusten, säger hon.

ANNONS
|

I drygt fem år har Liv Sonntag, 36, ansvarat för Varbergs gröna utemiljö. Ett spännande jobb som hon har trivts bra med.

– Varberg har fantastiska platser och en fantastisk historia. Att arbeta här är som att vara kock och ha de bästa råvarorna, säger hon.

Men i höst väntar nya utmaningar, och ett lappkast i livet. Lite tillspetsat kan man säga att Liv och hennes sambo hakar på trenden med storstadshipsters som sadlar om för att starta kreativ verksamhet på landet.

Paret har nämligen köpt ett nedlagt väveri i Uddebo utanför Tranemo, som de hoppas väcka liv i. I augusti går flyttlasset från Göteborg.

ANNONS

– Ja, nu ska vi bli lantisar. Det är en gemensam dröm vi haft. När vi hörde att väveriet var till salu tänkte vi: vi lever bara en gång, säger hon.

Hon beskriver Uddebo som en vacker plats och en levande landsbygd, med en spännande blandning av nyinflyttade och boende som har växt upp på orten.

– Här bor många kreativa människor som satsar på gemensamma projekt, säger hon.

Livs plan är att kombinera en deltidstjänst som projektledare på Tranemos tekniska förvaltning med att bygga upp verksamheter i det gamla väveriet.

– Min sambo odlar shiitakesvamp, så det kanske blir någon form av livsmedelsförädling. Vi hoppas också på att få in olika lokala företag, gärna med koppling till konst och kultur, säger hon.

Rekryteringen av Varbergs nye stadsträdgårdsmästare pågår. Liv tror att intresset för tjänsten kan bli stort.

– Jag är glad och stolt över att ha byggt upp en så bra arbetsgrupp. Mycket spännande händer i Varberg framöver, och man har verkligen fått upp ögonen för staden i stadsplaneringskretsar, säger hon.

Vad kommer du sakna i Varberg?

– Mycket. Kusten! Jag sålde min surfbräda förra veckan. Det är dåligt med surfing i inlandet...

ANNONS

Liv Sonntag om...

...vad hon tar med sig från sina fem år som Stadsträdgårdsmästare:…

• Invigningen av Esplanaden. "Det var en plats som inte alls användes. Med enkla medel gjorde vi om den på ett fint sätt, till en plats där lek och parkmiljö blandas".

• Varbergs gröna strategi. "Den känner jag mig glad och stolt över"

• "Innerhamnen har blivit jättebra"

• "Det är roligt att vara en del av att Varberg blev årets stadskärna".

ANNONS