Statsbidrag blir kaffekalas i solskenet

Regeringen har skickat ut nära 60 miljoner kronor till föreningar för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. En del av pengarna har kommit till SPF Seniorerna Skällinge-Nösslinge som nu ordnar kaffekalas.

ANNONS
|

Tonerna strömmar från Albin Kuylenstiernas fiol och runt borden sitter Skällinge- och Nösslingebor och fikar. Solen strilar ner mellan ekarnas lövverk. Det är kaffekalas med musikunderhållning bakom bygdegården, det andra i ordningen. Förra torsdagen kom 34 personer, den här torsdagen har 36 seniorer samlats.

Det är SPF Skällinge-Nösslinge som bjudit in. Kaffekalaset är ett resultat av att föreningen sedan i vintras fått sammanlagt 120 000 kronor i statsbidrag. Pengarna kommer från regeringens pott avsedd att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre.

Coronarestriktionerna begränsar vad som känns möjligt. I påskas delade styrelsen ut chokladkartonger i bygden – med tillhörande personliga besök. Nu bjuder man in till kaffekalas.

ANNONS

– Vi tycker att vi når ut ganska bra, men det hade varit roligt om ännu fler kunde komma. Det här är ju inte bara för dem som är med i SPF, utan för alla över 61 år. Vi uppfattar att en del är lite isolerade, men jag ser att här är fler i dag än förra veckan och det är ju positivt, säger Berit Lindblad som är föreningens ordförande.

Kaffekalaset – som dukas upp utomhus – ska fortsätta två torsdagar till. Men bidraget tillåter fler aktiviteter och styrelsen filar nu på vad som kan vara lämpligt att fortsätta med i höst.

ANNONS