Större efterfrågan på ätbart direkt från trädgårdslandet

Våren har i alla fall inte ställts in. Vårsolen väcker lusten att peta ner frön.

ANNONS
|

Mirakel som gror osynligt i mörkret, för att sedan spränga jordskorpan med sin livskraft. Varför inte något ätbart? Salladsblad i fönsterkarmen kanske inte gör så stor skillnad för landet. Men en liten skillnad är också en skillnad. Och sallad kanske blir en bristvara, precis som handsprit.

– Ja, det blir tydligt nu med corona att landets självhushållningsgrad är för låg på många områden, säger Maria Lundqvist på Träslövs Trädgård. Vad gäller odling så är det populärt nu att försöka vara lite mer självförsörjande på grönsaker. Vi har märkt en större efterfrågan på ätligt de senaste åren. Det är alltifrån potatis till blåbär, jordgubbar och bönor. De kan också vara en prydnad med vackra blad och blommor.

ANNONS

För den som vill odla lite egen mat slår Maria absolut ett slag för potatis.

– Det är suveränt enkelt. Och det går bra att sätta potatis i en hink på balkongen också. Annan mat som är enkel att odla och gör skillnad är bönor, kål och sallad.

– Även om man bara har ett ljust fönster kan man absolut odla sallad, säger Maria Lundqvist. Gärna skörda salladsbladen små, och så nya varje vecka så att man har sallad hela säsongen.

Maria rekommenderar även dem som har mycket plats att så i omgångar.

– Om du hela tiden sår nytt och har en odling på gång så blir skörden inte lika känslig för väder, eller skadedjur. Om en skörd blir förstörd, så blir nästa kanske bra, säger hon,

När man odlar sin egen mat vill man ju heller inte hålla på och spruta mot skadedjur, så då är det bra att så kontinuerligt i stället.

På Träslövs Trädgård har säsongen nyss dragit igång. Sättpotatisen ligger i lådor. Och fröpåsarna är framme, liksom penséerna vid ingången. Ute på gården står jordgubbsplantorna fortfarande och väntar på att tas in, liksom rosa blommande persikoträd, som trivs med att stå varmt. Maria Lundqvist visar de vackra rosa blommorna.

ANNONS

– De kan behöva lite hjälp med pollineringen, säger hon. Man tar en mjuk pensel och petar försiktigt i en blomma och går sedan vidare till nästa, precis som bina.

Maria poängterar att det är viktigt att tänka på kvaliteten på jorden, inte bara plantorna.

– En riktigt bra jord ska vara blandad med lite lecakulor och lite grövre torv så att den blir luftig och fin, säger hon. Och odlar man i kruka eller pallkrage ska gärna sätta till lite kompost.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS