Tårtningen gav böter

Det blev böter istället för samhällskunskap. Varbergs tingsrätt gick inte på chefsåklagare Ingela Sörgårds linje om utbildning och vård som straff för kungatårtningen. - Domen är en markering från tingsrätten. Påföljden är nära gränsen till fängelse, säger Ingela Sörgård.

ANNONS
|

16-åringen som kastade tårtan dömdes för ofredande, de övriga till medhjälp.

Straffet för 16-åringen blev 100 dagsböter à 30 kronor, medan de tre kamraterna fick ett något lägre straff: 80 dagsböter à 30 kronor.

Tingsrätten betonade att tårtningens straffvärde är högre än rättens beslut. De åtalades låga ålder gör att domen ändå är motiverad.

Chefsåklagare Ingela Sörgård har inget att invända mot att tingsrätten valde att utdöma böter. Hon kommer inte att överklaga domen. Hon menar att tårtningen är en allvarlig kränkning. I förlängningen ett hot mot det öppna samhället.

- Det kan leda till att politiker och andra inte längre kan uppträda offentligt på det sätt vi vill. Pojkarna har inte följt samhällets spelregler. Även om jag tycker att det hade varit en bättre lösning att utdöma vård och samhällstjänst.

ANNONS

Rättegången vid Varbergs tingsrätt väckte stor uppmärksamhet - bland mediefolk. Foajén utanför rättegångssalarna fylldes snabbt med TV-team, fotografer och tidningsreportrar. I receptionen delades det ut nummerlappar till journalisterna.

Allmänheten fick närvara i mån av plats.

Men förutom anhöriga till pojkarna satt det bara en person på åhörarbänken som inte tillhörde massmedia under förmiddagen.

Chefsåklagare Ingela Sörgård ville i sin plädering att alla pojkarna skulle få samma straff. De fyra är kamrater, de har planlagt gärningen tillsammans, de har utfört den tillsammans. Alla fyra har också erkänt de faktiska omständigheterna.

- Alla bär samma ansvar. Det är skyddsvärda intressen som har kränkts. Detta är inget pojkstreck, sa hon till rätten.

Motivet bakom tårtan var, enligt åklagaren, att kränka kungen som symbol för Sveriges styrelseskick och maktutövning. Pojkarna ville också få publicitet för sina åsikter.

Men ingivelsen till tårtningen började som ett skämt. Ett dåligt skämt som blev verklighet, som en av pojkarnas advokater uttryckte sig.

De tre medåtalade fick idén några veckor tidigare. Pojkarna hade läst om tårtningar. Någon hade kastat fram idén om att man borde ha tårtat George Bush under hans Göteborgsbesök.

När sedan kungen kom på besök den 5 september fick tillfället inte försittas. Tre av pojkarna köpte tårtbottnar och sylt på Domus i Gallerian, medan den fjärde gav sig iväg för att köpa ett vykort som han skulle be att få underskrivet av kungen.

ANNONS

- Det var en tillfällighet att det blev min klient som kastade tårtan. Han var den som vågade när det kom till kritan, sa Ingegerd Schmidt, som företrädde 16-åringen.

Alla fyra advokaterna sa att pojkarna har ångrat händelsen på Getterön. De har upplevt tiden efteråt som plågsam och alla är eniga om att händelsen aldrig skulle ha ägt rum.

Alla advokaterna förespråkade också bötesstraff för de åtalade - om de inte skulle gå fria.

Pojkarna ska, förutom dagsböterna, betala 500 kronor var till brottsofferfonden. Staten får stå för advokatkostnaderna på sammanlagt 58.228 kronor.

Kungen blir utan skadestånd - han ville inte ha något.

fotnot: För två veckor sedan dömdes en 18-årig man och en 22-årig kvinna för ofredande för en liknande tårtattack mot handelsminister Leif Pagrotsky. Den 18-årige mannen dömdes till 120 dagsböter medan kvinnan kom undan med 80. 18-åringen dömdes även för att ha hotat en polisman vid ett annat tillfälle. Därav det högre straffet.
ANNONS