Andreas Karlsson från Falkenberg släpper sin debutroman
Andreas Karlsson från Falkenberg släpper sin debutroman Bild: Johan Erkki

Tillbaka till 1600-talet i Andreas Karlssons debutroman

Vidskepelse, trolldom och byskvaller – efter 15 år av arkivstudier debuterar Andreas Karlsson, 47, med den historiska thrillern ”Kvinnan som gick över elden”. En berättelse som tar plats i det danska Halland 1618.

ANNONS
|

Det är två tidevarv som kolliderar på Drottninggatan i Varberg sensommaren 2020. Nutidsmänniskor uträttar ärenden i strandklädsel och badtofflor i samma stund som författaren Andreas Karlsson står vid ett bord för att signera sin första roman, klädd som hämtad från 1600-talet.

– Det är en klädedräkt för en välbärgad borgare, kanske ingen adelsman, men ändå en herre som hade det gott ställt. Det är ingen enkel bonde, säger Andreas Karlsson när han beskriver sitt klädval.

Fakta och fiktion

Det är inte första gången han visar upp sig i tidsenliga kläder från 1600-talet. Det hör bokpremiärerna till. Tillsammans med systern Anna Karlsson har han skrivit tolv historiska faktaböcker om Halland. Men den här gången är det annorlunda. I nya boken har han varvat fakta med fiktion.

ANNONS

– Jag har alltid slagits av hur mycket autentiska rättsfall det finns som skulle kunna fungera som inspirationskälla till en historisk spänningsroman där man kan bygga upp en påhittad story men samtidigt nyttja den kunskapsbank som man byggt upp genom åren, säger Andreas Karlsson.

Historisk thriller

I den historiska thrillern ”Kvinnan som gick över elden” kastar han läsaren tillbaka till Halland år 1618. En 70-årig kvinna vid namn Olur Henrikdsdotter från Morup har botat många invånare i bygden från sjukdom. Men hennes kurer ifrågasätts av kyrkan som påstår att det är vidskepelse och trolldom inblandat. Snart stundar en tvekamp.

– Olur är en människa som vill väldigt väl, men hon har också en tunga vass som en yxa. Hon retar gallfeber på prästen och det uppstår en väldig konfrontation, avslöjar Andreas Karlsson.

Om din bok blir film, vem skulle bäst gestalta huvudkaraktären Olur?

– Den skådespelaren är tyvärr inte i livet. Men hade Margaretha Krook levt hade hon varit klockren för rollen. Det hade varit drömmen.

Vad blir nästa bokprojekt?

– Jag kommer återanvända en bifigur från den här romanen. Det blir min huvudkaraktär i en historisk deckare som utspelar sig i Varberg. Där dyker även Olur från denna bok upp på ett litet hörn.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS