Två mindre operakonserter i väntan på Don Giovanni

Den Don Giovanni-längtande publiken får hålla sig i ytterligare ett år. Men i väntan på den stora uppsättningen 2022 bjuder Opera Warberg på två opera­upplevelser av mindre format i sommar.

ANNONS
|

2018 hade Opera Warberg sitt första stora evenemang, då med operaföreställningen Enleveringen ur Seraljen på Varbergs teater. Tanken har hela tiden varit att ha ett större evenemang vartannat år, och turas om med kammarmusikfestivalen Change, och vartannat år ha någon form av mindre evenemang. 2020 års stora satsning sköts upp till i år på grund av coronarestriktioner, men nu står det klart att den längtande Don Giovanni-publiken får hålla sig ytterligare ett år.

– Vi i det konstnärliga teamet resonerade så att visst, det är jättetråkigt att ställa in, men vi vill inte heller skapa något så omfattande som Opera Warberg när förutsättningarna är så dåliga och lösa. Det är inte roligt när vi vet att vi inte kan göra det så som vi vill, säger Andreas Eriksson Hjort.

ANNONS

I stället bjuder Opera Warberg på två mindre konserter den 11 augusti i år. Första konserten ges klockan 10 i Varbergs kyrka och är en del ur Varbergs församlings konsertserie som heter Torgmusiken.

– Då får vi höra en sopran som heter Madeleine Allsop sjunga tillsammans med vår pianist Markus Kvint. Det blir lite härliga operapärlor med inslag av Don Giovanni, säger Andreas Eriksson Hjort, konstnärlig ledare för Opera Warberg.

Klockan 18 samma dag framträder två andra operasångare tillsammans med pianist Markus Kvint på Campus i Varberg.

– Vi vill gärna upplysa och hjälpa människor att hitta nya sätt att lyssna på musikdramatik och hitta vad som finns för intressant bakgrund till den här musiken. Det är den här konserten är till för, säger Andreas Eriksson Hjort.

Vid det tillfället kommer både han och Mattias Palm som är regissören bakom Don Giovanni-uppsättningen att finnas på plats.

– Vi kommer att prata om den kommande uppsättningen och våra visioner bakom, säger han.

Vilka är visionerna bakom?

– Allt är ju skräddarsytt för Varbergs teater som ­byggnad. Scenografi, ­kulisser och så ­vidare ­skapas med byggnaden som en vital byggsten. Vi är inget ­operakompani som kommer och drar vidare, utan vi ­jobbar lite mer som ett vanligt operahus där man ­bygger för just sitt hus – just för att vi älskar Varbergs teater och tycker den är så vacker och full av operamöjligheter, säger Andreas Eriksson Hjort.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS