Unga talanger möttes i kulturen

Musikuppträdanden, dansnummer, konstverk och en film visades upp när Varbergs ungdomsgårdar anordnade festivalen Ung kultur möts i samarbete med Kulturskolan.

ANNONS
|

Ung kultur möts, UKM, är en förening som finns med regionala samordnare i hela Sverige. Ungdomar mellan 13 och 20 år får chansen att visa upp sina färdigheter inom kulturområdet. I lördags hölls festivalen på Rosenfredsskolan i Varberg för Varbergs ungdomar. Det var 23 bidrag som deltog och sammanlagt 30-40 personer.

– Det är ingen talangjakt utan ett sätt att lyfta ungdomar. Tanken är att ungdomarna ska få möta andra som har liknande intressen och hitta nya vänner, säger Mikael Jönsson, regional samordnare UKM som också arbetar inom ungdomsgårdarna.

Några bidrag kommer ändå att gå vidare till en regional festival som även den hålls i Varberg, den 20-21 maj. Därifrån går ett antal bidrag vidare till riksfestivalen i Västerås i juni.

ANNONS

– Det är fantastiska ungdomar, jag avundas inte urvalsgruppen, säger Mikael Jönsson.

"Kul men tufft"

Några ungdomar uppträder med sång och musik, andra dansar. I ett galleri visas ett antal konsverk upp som tillverkats i olika tekniker. Maya Juhlin Liedberg går estetprogrammet på Peder Skrivares skola till vardags. Hon var med och arrangerade utställningen och hade även med ett konstverk.

– Det är kul men det har varit lite tufft att få ihop det med utställningen, säger hon.

Emil Lindedahl läser el- och energiprogrammet på PS. Han hade med festivalens enda filmbidrag.

– Filmen gjordes för tre år sedan men det var en kompis som sa att jag skulle skicka in den. Det är en krimfilm men själv är jag inte så nöjd med den, säger han.

I början på maj kommer deltagarna få besked om vilka som går vidare i länsupplagan av UKM.

ANNONS