Varbergs kusthotell bjöd in till strandstädning – detta hittades

Fälgar, gummiskrapor och en brassestol – det är några av sakerna som plockades upp längst Kåsa under lördagen när Varbergs kusthotell bjöd in till den nordiska kusträddardagen.

ANNONS
|

Det är femte året i rad som den nordiska kusträddardagen arrangeras av den ideella organisationen Håll Sverige rent, men det är första gången som Varbergs kusthotell är med och har en uppsamlingsplats.

– Vi har fyllt ungefär 20 påsar och alla är glada och säger att det är kul att hjälpa till, säger Emelie Winroth, marketing manager på kusthotellet.

”Du kommer aldrig tro vad jag har hittat”

Det är en blandad kompott av skräp som placerats mellan bordsbänkarna vid hotellets utebar.

– Någon hittade en kratta, och någon annan en campingstol. Men det har mest varit godispapper, burkar och fimpar, säger Emelie Winroth.

Hon berättar att de har bjudit in personalen till vara med, men de vågade inte hoppas på att särskilt många privatpersoner skulle komma.

ANNONS

– Det är svårt att säga vad vi förväntade oss, men det har ändå varit någon här hela tiden. Det var till exempel någon som bara gick förbi och som blev jätteglad över att vi stod här och tog med sig en påse på promenaden.

Passar på innan hemresan

Ulrika och Hans Stengard Olsson har bott på hotellet över helgen, och var på väg ut på en sista strandpromenad innan hemfärden när de såg uppsamlingsstationen.

– Vi skulle avsluta med en härlig promenad i solen och visste inte om detta, men det var en väldigt positiv överraskning, säger Ulrika Stengard Olsson och tillägger:

– Det är viktigt att vi är rädda om vår miljö. Alla måste vi bidra med små saker.

Tycker att kommunen ska engagera sig

– Var ska jag ställa de här? Frågar Sune Lindgren, som kommer gående med två fyllda plastpåsar.

Han är en van skräpplockare och tycker det är tillfredsställande att se vilken skillnad det gör.

– Vi har hittat metall, aluminiumburkar och engångsmuggar – men främst plast.

I en av påsarna ligger det något vasst som ser ut som ett gammalt stolsben till en brassestol.

– Det känns inte bra att hitta sånt. Det förmultnar inte och så kan vem som helst trampa på det.

ANNONS

Han har en idé:

– Om alla hade hjälpts åt så hade det här kunnat bli hur bra som helst. Man skulle kunna ha hand om varsitt område – och kommunen skulle kunna ordna så att ungdomar kan plocka i utbyte mot en slant.

ANNONS