En flicka prövar sina nya skor. Flera av barnen hade inga skor sedan tidigare.
En flicka prövar sina nya skor. Flera av barnen hade inga skor sedan tidigare.

Varbergsbor gör skillnad i beduinläger

Birgitta Elfström och Arne Malmgren från Varberg åkte till Palestina för att samla information om barnens situation i beduinläger. Väl på plats passade de på att skänka bland annat skor och kläder till de som behövde.

ANNONS
|

De två humanjuristerna tog själva initiativet till resan. Syftet var att hämta information om det palestinska folkets situation, med speciellt fokus på hur det ser ut för barnen.

– Vi har fått pengar av Rädda barnen i Varberg till inköp av skor, pennor och papper till beduinbarnen. Vår vän Anna-Greta från Rättvik som också är med fick med sig nya barnkläder, säger Birgitta Elfström och Arne Malmgren i en mejlkonversation.

Tillsammans med barnrättsorganisationen DCI har de fått besöka tre beduinläger i Jordandalen norr om Jeriko.

– Familjerna försörjer sig på fårskötsel. Marken är så torr att fåren inte har något bete och männen måste köpa foder, säger Birgitta och Arne.

ANNONS

Det var i lördags som de besökte lägren, och det blev en känslosam upplevelse.

– Många barn väntade på oss och blev glada när vi kom. De höll i sina nya skor krampaktigt. Två kvinnor var havande och blev stormglada när de fick en stor kasse med nya fina barnkläder. Alla hälsade och lät oss ta kort, säger Birgitta och Arne.

Under resan till och från beduinernas läger dök dock andra känslor upp hos besökarna.

– Det kändes sorgligt att åka förbi alla palestinska brunbrända odlingar medan grannåkrarna som ockuperats av bosättare var gröna och frodiga. Dessa odlingar bevattnas av sprinklersystem. Palestinierna har tillgång till fem procent av sitt egna vatten, säger Birgitta och Arne.

Samtidigt tvingas beduinerna köpa vatten av de israeliska myndigheterna. Birgitta och Arne tycker att det känns bra att ha kunnat hjälpa några av beduinerna, och hoppas på att kunna hjälpa till även framöver.

– Helt klart är att vi vill återvända till dessa läger för att ge barnen ett hopp om ett värdigare liv, avslutar de.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS