Verkställer inte dom om miljonskadestånd

Tvisten mellan bröderna Jönssons it-bolag Xelent Office Sweden AB och Veddigeföretaget Pivab blir föremål för en ny handläggning. Det betyder att domen, som bestämde att Xelent skulle betala tio miljoner kronor i skadestånd, inte verkställs.

ANNONS
|

Det var i våras som Pivab lämnade in en stämningsansökan efter att företaget drabbats av ett krypteringsvirus och förlorat nästan all information i sina datasystem eftersom det inte fanns någon fungerande back-up.

Enligt Pivab ligger ansvaret hos Xelent, som anlitats för it-tjänsterna. Skadeståndskravet hamnade på över tio miljoner kronor. Xelent bestred Pivabs krav och hävdade att bolaget inte varit försumligt utan utfört sitt uppdrag i enlighet med avtalet.

Xelents svaromål kom in i tid men det uppfattade aldrig Varbergs tingsrätt eftersom dokumentet kom på avvägar. Därför avgjordes tvisten genom en så kallad tredskodom, utan en föregående förhandling.

Annika Persson Arcangioli, rådman på tingsrätten, beklagade missen.

ANNONS

"Det är den mänskliga faktorn som varit i farten. Det är tråkigt. Men det är sådant som händer", sade hon till HN.

Xelents ansökan om återvinning har som väntat beviljats av tingsrätten och målet tas nu upp till fortsatt handläggning. Tredskodomen, som togs den 27 juli, får tills vidare inte verkställas.

Nästa steg i processen är att Pivab får tre veckor på sig att lämna in ett yttrande.

Pivab är ett familjeföretag i Veddige som tillverkar lackeringsboxar. Xelent är ett av bolagen som ingår i JSM-investement AB, som Varbergsbröderna Varbergsbröderna Mikael och Martin Jönsson startade 2009.

ANNONS