Minnet av de nio aktivister som dödades av israelisk militär 2010 på fartyget Mavi Marmara högtidlighålls i Istanbul. Arkivbild.
Minnet av de nio aktivister som dödades av israelisk militär 2010 på fartyget Mavi Marmara högtidlighålls i Istanbul. Arkivbild.

Israel hejdar fartyg på väg mot Gaza

Israeliska flottan har hejdat ett norskt fiskefartyg som var på väg till Gaza. Aktivistgruppen Ship to Gaza Norway beskriver det som en kapning på internationellt vatten.

ANNONS
|

Flera fartyg med åtminstone ett 40-tal aktivister från 15 länder har varit på väg mot Gazas kust i ett nytt försök att bryta Israels blockad mot det palestinska området.

Det första av fartygen, det norska fiskefartyget Kårstein, beräknades vara framme på söndagen, enligt uppgifter från en fransk-judisk fredsorganisation. I Gazaflottan har Kårstein gått under namnet al-Awda, "Återkomsten", syftande på palestinska flyktingars rätt att återvända till sina hemtrakter.

Det är väntat att israelisk militär, som vid tidigare försök att nå Gaza, uppbringar fartygen till havs. Israel blockerar Gazas kust med motiveringen att stoppa material som skulle kunna användas i terrorsyfte.

ANNONS

Kräver UD-åtgärd

"Vi har sänt ett meddelande till Utenriksdepartementet och ber dem kräva att Israel omedelbart stoppar det som är en ren kapring i internationellt farvatten av ett fredligt fartyg under norsk flagg", skriver Ship to Gaza Norway i ett pressmeddelande på söndagseftermiddagen.

Ship to Gaza fick höra från besättningen på Kårstein att israeliska marinen "kommit med hot och troligen förberedde ett militärt övertagande". Men fartyget stannade inte, "eftersom Israel inte har rätt att stoppa dem", säger kontaktpersonen Torstein Dahle.

- Fler krigsfartyg som närmade sig observerades och kommunikationen bröts, säger Dahle, som utgår från att Israel har tagit kontroll över fartyget.

Till Ashdod

Exakt vad som inträffat ombord är inte känt, men den israeliska försvarsmakten bekräftar enligt AFP att fartyget har uppbringats och nu förs till hamnen i Ashdod i Israel. Inga "exceptionella händelser" inträffade enligt militären.

Kårstein/al-Awda befann sig enligt pressmeddelandet från Ship to Gaza 53 nautiska mil från den palestinska kusten, på internationellt vatten, när aktionen avbröts.

Aktivister, journalister och minst en politiker, som är från Jordanien, deltar i året Gazaflotta. Kårstein har också med sig en mindre mängd läkemedel.

ANNONS

Fyra båtar avseglade från Skandinavien i maj i syfte att nå Gaza. En svenskregistrerad båt är ännu inte framme i det havsområde där Kårstein uppbringades. Ytterligare en är på efterkälken efter ett besök i hamn på Sicilien, medan en rapporteras ha avbrutit resan.

År 2010 bordade israelisk militär en flotta på sex fartyg på väg till Gaza. Nio turkiska aktivister dödades. Ytterligare en aktivist avled senare.

TT-NTB-AFP

ANNONS