Mette Frederiksen, partiledare för Socialdemokratiet, kommer att ta över som statsminister i Danmark och leda en enpartiregering i minoritet med stöd av Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti.
Mette Frederiksen, partiledare för Socialdemokratiet, kommer att ta över som statsminister i Danmark och leda en enpartiregering i minoritet med stöd av Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti.

Svekdebatt väntar för ny dansk S-regering

Ingen finansieringsplan och brutna vallöften inom invandringspolitiken. Socialdemokratiet i Danmark kan nu bilda en enpartiregering, men överenskommelsen med de tre stödpartierna får kritik från den blivande oppositionen.

ANNONS
|

Efter 20 dagars förhandling kunde Socialdemokratiets partiledare Mette Fredriksen kliva in på Amalienborg i Köpenhamn och meddela drottning Margrethe att en socialdemokratisk enpartiregering i minoritet nu kan bildas.

Drygt ett halvt dygn tidigare, vid midnatt på tisdagen, hade Frederiksen landat en överenskommelse med de tre röda stödpartierna Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti.

"Gröna ambitioner"

Frederiksen kallade förslaget för progressivt, rättvist och offensivt – och grönt.

- Det är ett politiskt förslag, ett av de första i världen, som verkligen har gröna ambitioner. Vi vill upprätta en plan för klimatet, en bindande klimatlag och minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent, säger S-ledaren.

ANNONS

Invandringspolitiken sågs som den gordiska knuten och det är förslagen inom det området som har väckt mest debatt i Danmark nu när förhandlingarna är över.

- När det gäller invandringspolitiken har vi ersatt symbolpolitik med sunt förnuft, säger Morten Østergaard, partiledare för Radikale Venstre.

Starkt invandringskritiska Dansk Folkeparti (DF) anser att överenskommelsen inom det röda blocket inte stämmer överens med socialdemokraternas vallöfte om att behålla landets stränga regler för invandring. Något som drevs igenom i januari av den avgående borgerliga regeringen med stöd av DF och S.

"Ta ett djupt andetag"

Framför allt är partiledaren Kristian Thulesen Dahl kritisk mot att det röda blocket nu har kommit överens om att flyktingar som är i arbete kan få stanna kvar i Danmark.

- Helt i strid med vad som har sagts av Mette Frederiksen i valkampanjen, säger DF-ledaren.

Några vallöften har dock inte brutits, anser socialdemokraterna.

ANNONS

- Jag vill uppmana Kristian Thulsen Dahl att ta ett djupt andetag och glädja sig över att vi för första gången på många år inte ser någon kovändning i invandringspolitiken, trots att vi har haft ett folketingsval, säger Mattias Tesfaye, partiets talesperson för invandringsfrågor.

Han framhåller att avtalen om familjeåterförening, medborgarskap och asylpolitiken inte berörs av överenskommelsen.

"Absolut toppform"

Överrenskommelsen får även kritik från det blåa blocket för att sakna en finansieringsplan. Avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, kallar avtalet för en "rödgrön önskelista".

"Glömde de inte prata om hur räkningen skulle betalas...", twittrade han kort efter att överenskommelsen blev offentlig.

När Venstreledaren träffade drottningen – strax efter att Frederiksen varit där – ville han dock inte kommentera avtalet.

- Det kommer att finnas massor av möjligheter för mig att uttala mig om det. Mette Frederiksen tar över ett land i absolut toppform, säger Lars Løkke Rasmussen.

ANNONS
TT-Ritzau

Fakta: Danmarks valresultat

Tio partier tog sig in i det danska folketinget i valet den 5 juni, inom parantes förändring sedan förra valet:

Socialdemokratiet 25,9 procent (-0,4)

Venstre 23,4 (+3,9)

Dansk Folkeparti 8,7 (-12,4)

Radikale Venstre 8,6 (+4)

Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)

Enhedslisten 6,9 (-0,9)

Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)

Alternativet 3,0 (-1,8)

Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)

Liberal Alliance 2,3 (-5,2)

Tre av partierna klarade inte tvåprocentsspärren:

Stram Kurs 1,8 (deltog inte i förra valet)

Kristendemokraterne 1,7 (0,9)

Klaus Riskær Pedersen 0,8 (deltog inte i förra valet)

Källa: DR

Fakta: Fyra huvudpunkter

Efter långa regeringsförhandlingar har Socialdemokratiet nu kommit överens med stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om att få bilda en enpartiregering i minoritet. Här är några av huvudpunkterna i överenskommelsen:

Klimatet

+ En bindande klimatlag ska klubbas igenom. Bland annat ska utsläppen av växthusgaser ha reducerats med 70 procent 2030, i förhållande till 1990 års nivå.

Invandringspolitik

+ Integration ska främjas för flyktingar som är i Danmark tillfälligt, men enligt Socialdemokratiet är fortfarande grundprincipen att flyktingar ska återvända hem när fred råder i hemlandet.

+ Flyktingar som har arbete kan få stanna kvar om man har varit anställd under vissa premisser.

+ Planerna på att placera kriminella personer – som inte kan utvisas – på den lilla danska ön Lindholm skrotas.

+ Ta emot kvotflyktingar igen genom FN:s vidarebosättningsprogram. Planen är att Danmark ska börja göra det igen 2020, men hur många det rör sig om presenterades inte i överenskommelsen.

Välfärd

+ Förbättrade förhållanden för barn och pedagoger i förskolor genom en långsiktig investeringsplan som sträcker sig fram till 2025.

+ Barnfattigdom ska bekämpas. En kommission ska tillsättas som om efter ett år ska komma med förslag på förbättringar inom området.

Ekonomi och sysselsättning

+ Underlätta för danska företag att anställa kvalificerad utländsk arbetskraft.

+ Förslag ska läggas om hur fler äldre kan bli kvar på arbetsmarknaden.

Källa: Ritzau

ANNONS