Elizabeth Warren. Arkivbild.
Elizabeth Warren. Arkivbild.

Warren inleder sin kamp om presidentposten

ANNONS
|

Den amerikanska senatorn Elizabeth Warren har inlett sin valkampanj inför presidentvalet 2020, där hon vill bli Demokraternas kandidat i kampen mot den sittande presidenten Donald Trump (Republikanerna).

- Det här är våra livs kamp, kampen om att bygga ett Amerika där drömmar är möjliga, ett Amerika som fungerar för alla, sade Warren i samband med att hon inledde kampanjen.

ANNONS

Elizabeth Warren, 69, räknas till vänsterpolitikerna inom det Demokratiska partiet. I valet 2012 besegrade hon sin republikanske motståndare Robert Brown, och blev den första kvinnan som representerade Massachusetts i senaten.

Warren har länge varit en stark kritiker av president Trump, vilket också gjort att han attackerat henne på alla möjliga sätt och kallat henne "Pocahontas". I höstas gjorde hon ett genetiskt test efter att ha hävdat sitt släktskap med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen.

TT

Fakta: Elizabeth Warren

- Elizabeth Warren är en amerikansk politiker och jurist. Hon tillhör Demokraterna och har representerat Massachusetts i senaten sedan 2013.

Warren föddes 1949 i Oklahoma. Efter en examen i logopedi, och några års arbete som speciallärare, tog hon 1976 en juridikexamen vid Rutgers University i New Jersey.

Hon inledde därefter en akademisk karriär inom juridik, och har varit verksam vid flera universitet, bland andra Harvard. Hon är expert på konkursrätt.

2011 sökte Warren den demokratiska nomineringen till den senatsplats som tidigare länge hållits av Ted Kennedy. Hon vann närmare 96 procent av rösterna vid partikonventet.

I valet 2012 besegrade hon sin republikanske motståndare Robert Brown, som liksom Warren kampanjade som en medelklassens förkämpe. När hon tillträdde sin post i januari 2013 blev hon den första kvinnan att representera Massachusetts i senaten.

Källa: Encyclopaedia Britannica

ANNONS