Rosengårds Momoko Tanikawa (mitten) jublar med lagkamraterna efter sitt 1–0-mål mot Piteå.
Rosengårds Momoko Tanikawa (mitten) jublar med lagkamraterna efter sitt 1–0-mål mot Piteå. Bild: Pär Bäckström/TT

21:a raka segern för Rosengård – guldet nära

Med oslagbara 21 raka segrar är Rosengård så nära ett SM-guld det går att komma.
Bortamatchen mot Piteå slutade med 1–0-seger.
Nu måste ett under ske om inte guldhattarna plockas fram efter hemmamatchen mot Kristianstad på fredag.

ANNONS

– Jag har varit ödmjuk hela säsongen förut men nu är det slut på det. Vi har bevisat i match efter match att vi är bäst och nu har vi så långt försprång att vi ska greja det, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Men det handlade inte enbart om fotboll i Piteå.

Aldrig tidigare har väl en potentiellt avgörande guldmatch i Damallsvenskan avgjorts under lika olustiga omständigheter som den här kylslagna kvällen.

Sedan i våras har en av Rosengårds spelare varit utsatt för grova hot, trots det har Malmölaget klarat av att rada upp segrar.

"Det är fruktansvärt"

– Klart att det inte har varit optimalt. Och det är fruktansvärt för hela allsvenskan det som händer. Men vi har hanterat det på ett bra sätt och det har gjort att vi kommit ihop som grupp, säger Seger.

ANNONS

I Piteå kantades banan av en dubbelt så stor säkerhetsstyrka som i vanliga fall. Men alla vakter och poliser kunde konstatera att inget hände. Fotbollen fick så småningom all uppmärksamhet.

Piteå är ett svårt lag att möta, särskilt på sin hemmaplan. Tre matcher i rad har Rosengård åkt hem poänglöst, nu bröts den sviten.

I den 29:e minuten fick Rosengård betalt för sitt stora bollinnehav och säkra passningsspel.

Då hann Olivia Schough precis upp en boll på kortlinjen, slog in den mot straffpunkten där Momoko Tanikawa tog emot och pangade in 1–0 i nättaket med sin vänsterfot.

I andra halvlek tog Piteå över matchen totalt men jakten på en kvittering blev resultatlös.

– Piteå är otroligt tuffa att möta, det är absolut den tuffaste bortamatchen och vi fick grisa oss igenom andra halvlek, säger Caroline Seger.

"Bra chans"

Trots att Malmölaget leder serien med 14 poäng före Häcken med bara fem omgångar kvar vill hon inte riktigt ta ut klubbens 14:e guld:

– Nej, men vi har en bra chans att avgöra hemma på fredag.

Den kaotiska situationen med hoten som riktats mot lagets spelare har uppenbart inte påverkat Rosengårds sportsliga prestation negativt, enligt sportchef Therese Sjögran.

– Inte jättemycket, det har snarast svetsat ihop oss. Vi har fokuserat på det sportsliga och det har vi gjort på ett bra sätt.

ANNONS

Lagets 21:a seger i rad innebär att man tangerar Umeås segerrekord från 2005.

Om Rosengård vinner på fredag slår man inte bara det rekordet.

Då blir det guld.

ANNONS