Arne Hegerfors är död

En av Sveriges mest folkkära sportjournalister och programledare har gått bort, skriver SVT.
Arne Hegerfors blev 81 år.

ANNONS
|

Arne Hegerfors föddes i Majorna i Göteborg den 4 juli 1942. Han växte upp med ett stort idrottsintresse, som han delade med sin bror, GP-skribenten och tecknaren Sture Hegerfors.

Efter att själv ha varit en lovande fotbollstalang kom Arne Hegerfors att ägna en stor del av sitt liv åt att bevaka idrott. Han anställdes redan i 20-årsåldern som sportjournalist på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, innan han började jobba för SVT i Göteborg 1966.

Tre år senare hade Lars-Gunnar Björklund startat SVT:s sportredaktion i Stockholm, och Hegerfors rekryterades dit. Därmed hade en sällsynt framgångsrik och uppskattad tv-bana inletts, och Hegerfors blev snabbt ett känt namn – och en omtyckt röst.

ANNONS

Med sin osvikliga tajming satte han ord på några av de mest klassiska idrottsögonblicken i den moderna sporthistorien. Bernt Johanssons OS-guld i Montreal 1976, IFK Göteborgs Uefa-cuptriumf 1982 och Peter Forsbergs avgörande straff i OS 1994 ackompanjerades samtliga av Hegerfors pålästa och trygga stämma. Under fotbolls-VM 1994 myntade han det klassiska uttrycket ”Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome” efter att Sverige besegrat Ryssland – ett av många klassiska citat från mannen med det effektiva men målande språket.

”Hade velat fortsätta”

1992 vann Arne Hegerfors Stora Journalistpriset, och 2008 tilldelades han även det svenska TV-priset Kristallens Hederspris. Sin sista match som kommentator gjorde han för Canal Plus när han 2012 kommenterade Göteborgsderbyt mellan Gais och IFK Göteborg.

– Jag hade velat fortsätta. Men någon gång måste det ta slut. Men hjärncellerna funkar, och entusiasmen finns där. Jag tycker att det här är så roligt, jag är så naivt förtjust i sport. Jag är en sportnörd och har älskat varje moment i mitt aktiva liv, sa Hegerfors då.

Förutom sportsändningarna var Arne Hegerfors även en flitigt anlitad programledare. Hans lättsamma sätt – och vurm för ordvitsar – gjorde att han passade utmärkt i program som ”Kryzz” och ”Det kommer mera”.

Sjukdomsdrabbad

Efter pensionen har Hegerfors varit sjukdomsdrabbad och bland annat råkat ut för en hjärtinfarkt. De senaste åren har han levt ett stilla liv i Stockholm tillsammans med frun Kerstin. Närminnet har sviktat, men i en intervju med GP hösten 2020 var Arne Hegerfors vid gott mod:

ANNONS

– Jag har det väldigt bra i och med att jag har en alert hustru som ser till att allting funkar runtomkring. Plus att min son Björn bor här hemma och hjälper mig jättemycket. Så jag måste säga att jag inte känner av mina handikapp särskilt mycket, tack vare dem. Det är helt otroligt bra, faktiskt, sa han då.

Han sörjs närmast av hustrun Kerstin och de tre barnen Björn, Anna och Susanna.

Arne Hegerfors blev 81 år. SVT rapporterar att han somnade in under natten mot måndagen.

Arne Hegerfors

Född: 4 juli 1942 i Göteborg.

Död: 29 januari 2024.

Familj: Fru Kerstin, tre barn.

Arbetsplatser: Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, Kvällsposten, Sveriges Radio, Sveriges Television, Canal+.

Priser: Stora journalistpriset 1992, Kristallens hederspris 2008.

Popstjärnan: Hegerfors medverkar på "Mera mål", Markoolios inofficiella låt till fotbolls-EM 2000, som blev etta på den svenska singellistan.

Parhästen: Anders "Ankan" Parmström, var Hegerfors expertkommentator i ishockey i 30 år.

(TT)

LÄS MER:För många av oss lever Arnes röst vidare – i evighet

LÄS MER:Så minns vänner och kollegor Arne Hegerfors

LÄS MER:Här är Arne Hegerfors liv i bilder

ANNONS