Varbergs Bois Astrit Selmani är aktuell för Kosovos landslag.
Astrit Selmanis framfart ger eko på landslagsnivå. Bild: Krister Andersson

Kosovo spanar på Astrit Selmani

Nio mål i allsvenskan har gett eko. Kosovos landslag har Varbergs Bois-kaptenen Astrit Selmani på sin radar.
– Vår förbundskapten följer honom, säger landslagschefen Bajram Shala.
– Kul att höra, säger anfallaren.

ANNONS
|

Astrit Selmani är lagkapten i Varbergs Bois. Astrit Selmani är Varbergs Bois bästa målgörare. Och Astrit Selmani är svensk-kosovan.

Det innebär att han kan representera både Sverige och Kosovo i landslagssammanhang. Det är landslaget koll på. Kosovos, alltså.

Kosovo har gått knackigt den senaste tiden. I de senaste matcherna har målproduktionen varit svag och nu i oktober förlorade landslaget dessutom sin EM-playoff mot Nordmakedonien.

Det kanske bäddar för att en viss anfallare kan få chansen. Kosovo har koll på Astrit Selmani.

– Vi är fullt medvetna om honom. Vi och vår förbundskapten följer honom. Nu har vi haft en del tuffa matcher och vår tränare har inte haft tid till att titta på nya kandidater som kan vara med här och nu, säger landslagschefen Bajram Shala och fortsätter:

ANNONS

– Vi hoppas få en träningsmatch i november. Det skulle kunna vara ett bra tillfälle att titta på kandidater till VM-kvalet som börjar nästa mars. Jag kan inte namnge spelare eftersom jag inte är förbundskapten. Men Selmani är absolut en potentiell kandidat.

Kaptenen fokuserar på Varbergs Bois

Astrit Selmani själv är inte förvånad över att han har ögonen på sig.

– Jag har haft en aning om att de kommer att kolla om jag fortsätter göra mål. Gör man mål som anfallare syns man, säger Bois-anfallaren och fortsätter:

– Det är kul att höra att folk har koll på en. Sedan får man se vad som händer om någon hör av sig. Just nu är vi där vi är i ligafotbollen och där lägger jag mitt fokus nu.

Än så länge har det stannat vid ett intresse. Någon kontakt mellan Kosovo och anfallaren existerar inte.

– Inte än. Jag väntar på en signal från förbundskaptenen. Då påbörjar vi kontakten med spelaren och hans representanter, säger Shala.

Selmani igen:

– Ingen i Sverige eller Kosovo har hört av sig så det är svårt att ta ställning till.

Har du funderat något på ett landslagsval?

– Ingenting.

Kosovo är en ung fotbollsnation som blev medlem i den europeiska fotbollsorganisationen Uefa och internationella fotbollsorganisationen Fifa för fyra år sedan. Under de få åren som Kosovo haft tillåtelse att spela tävlingslandskamper har flera svensk-kosovaner representerat nationen, bland andra tidigare Elfsborg-spelarna Arbër Zeneli (nu i franska Reims) och Ibrahim Dresevic (nu i nederländska Heerenveen) samt förre HBK:aren Anel Raskaj (nu i finländska SJK Seinäjoki). Att det finns spelare med svenskt medborgarskap i Kosovos landslag ser landslagschef Shala som en möjlig fördel.

ANNONS

– Ibland använder vi oss av aktiva eller tidigare spelare och hör av oss till dem. Vi kan exempelvis fråga om en spelare som är på tapeten. Vi försöker att få varje bit på plats för att lösa pusslet, säger den kosovanska landslagschefen.

Vid ett scenario där Selmani väljer Kosovo finns det vissa saker som ska klaffa. Bland annat måste pappersexercis och pass falla på plats.

– Det är komplicerad process. Även för kosovanska spelare födda utomlands är det inte så enkelt att få ett pass, säger landslagschefen.

– Om det blir aktuellt måste jag eventuellt fixa det. Men med tanke på att jag är medborgare så borde det inte vara så svårt, säger Selmani.

För Kosovo finns det även konkurrens från andra länder i jakten på att få ihop ett så vasst landslag som möjligt.

– Många är födda i andra länder runtom i Europa. Jag kan inte säga att vi fajtas med länder som Schweiz och Albanien, men vi tävlar om vilka som kan få de bästa spelarna. Det är de två största utmaningarna, avslutar Shala.

Läs mer: Selmani bäste boisare i senaste matchen

ANNONS