Topptränaren lämnar Falkenberg

En tioårig tränarepok i Falkenbergs BTK är över. Peter Karlsson tackar för sig.

ANNONS
|

Han har nappat på ett anbud om att bli huvudtränare vid Aspire Academy i Qatar.

47 år gammal flyttar han och familjen bopålarna från Falkenberg till miljonstaden Doha, Ett stort steg, men när familjen väl var med på tåget så blev valet lätt.

– Jag har besökt landet ett antal gånger, men för min familj blir det helt nytt, säger Peter.

Kaffe och bullar är framdukat när vi hälsar på. Utanför dundrar stormen på och Kattegatts-vågorna har rejäla vita kammar när de svallar in, ett stenkast från den Karlssonska villan på Näset.

– Det blir ett annat klimat därnere, skrattar Peter. Nu är det nog ganska behaglig svensk sommarvärme, men längre fram, när den qatariska högsommarvärmen sätter in, då är det olidligt hett.

ANNONS

Men likväl flyttar familjen Karlsson dit. Peter ska börja sitt tränarjobb den första mars, hustru Åsa och de tre barnen kommer efter skolavslutningen.

Att det skulle bli en ny inriktning på pingiskarriären kommer inte som en överraskning. Peter Karlsson är ett aktat namn inom den internationell bordtennisen, med ett antal uppdrag för ITTF, det internationella bordtennisförbundet.

– Jag fick en förfrågan från Qatar i september. Hade då redan fört lite snack med det svenska pingisförbundet och visste också att Brasilien var intresserat av att knyta mig dit, avslöjar Peter.

Det qatariska erbjudandet blev det mest lockande, under förutsättning att familjen var med på noterna.

– Jag var faktiskt en smula tveksam om en familjeflytt, men Åsa blev eld och lågor.

”Vi åker ner och kollar”, tyckte hustrun.

Och blev tydligen övertygad. När familjekäre Peter – en klockren curlingpappa, enligt egen utsago – fick ja från resten, var valet enkelt.

– Fast jag är väl medveten om att det är en stor omställning, att det är en helt annorlunda kultur, medger han.

– Man kommer dit som en gäst i landet. Men jag är nyfiken på att sätta mig in i hur qatarierna tänker och agerar.

ANNONS

Aspire Academy satsar på att ge unga qatarier chansen att syssla med sin idrott, samtidigt med sina studier.

– Akademien handlar till åttio procent om fotboll, men det finns även pingis, friidrott och fäktning på programmet, säger Peter.

För hans del gäller det att utbilda tio qatariska spelare från tolv till arton års ålder.

– Det kan bli en utmaning med min tränarfilosofi. Den kanske inte alls funkar på dem.

Dags att då gå in och peka med hela handen?

– Nja, det är inte min stil. Jag kan nog få spelare med på banan, med mer snack och mindre gester, säger Peter. Och jag har nog blivit lugnare med åren.

Hans kontrakt är rullande, med ett år i taget.

– Jag har ingen aning om hur länge vi kommer att stanna. Men ur ett idrottsligt perspektiv vill jag nog säga att det krävs 3-4 år för att uppvisa resultat.

Peter Karlsson kan se tillbaka på en tioårig tränarkarriär i FBTK och han har den ledande bakom uppbyggnaden och det internationella pingiscentret i Falkenberg; ITTF Hot Spot Centre.

Hur ska FBTK och centret klara sig utan dig?

– Det kommer att gå alldeles utmärkt, kontrar Peter. Man sa samma sak när Stellan försvann, men det gick ju bra.

ANNONS

Fast Falkenberg förlorar ett välrenomerat tränarnamn med ett enormt kontaktnät inom den internationella bordtennisen. Han blir verkligen inte lätt att ersätta.

– Ingen är oersättlig, fortsätter Peter. Någon annan får kliva fram. Det som oroar mer, men det är inte pingisspecifikt, är att det ideella arbetet inte längre är så självklart.

ANNONS