Vid OS i Rio de Janeiro 2016 gjorde Isabelle Gulldén sitt tredje olympiska spel i karriären. Om Sverige når en framskjuten placering i pågående EM kan det i slutändan leda till en OS-kvalplats. Arkivbild.
Vid OS i Rio de Janeiro 2016 gjorde Isabelle Gulldén sitt tredje olympiska spel i karriären. Om Sverige når en framskjuten placering i pågående EM kan det i slutändan leda till en OS-kvalplats. Arkivbild.

Ett bra EM kan leda ända till Tokyo-OS

Ett bra svenskt mästerskap i Frankrike kan leda till Tokyo 2020. I slutändan kan en bra EM-placering även ge en plats i OS-kvalet.

ANNONS
|

Det är inte bara ära och medaljer som står på spel i ett handbolls-EM. Placeringarna länderna får i Frankrike kan i slutändan leda till OS i Tokyo 2020.

- Nu är det väldigt svårt att exakt säga förutsättningarna för OS-kvalet. Men den bästa placeringen vi kan nå vill vi åt – oavsett om det ger ett OS-kval eller inte. Vi vill vinna mot Ryssland på onsdag oavsett. Man vill alltid gå från ett mästerskap med en så bra känsla som möjligt, säger Nathalie Hagman, som under EM spelat som både högernia och högersexa.

ANNONS

Gulldén har koll

Klart vad gäller pågående EM är att guldmedaljören får en direktplats till OS och att tvåan får en kvalplats. Men EM-placeringarna i år kan sedan vara av betydelse beroende på hur det går i VM i Japan 2019. Om det blir samma lag i toppen av både EM och VM börjar kvalplatserna till OS sippra nedåt till lagen i EM-tabellen 2018.

- Det där har jag haft koll på sedan dag ett av turneringen. Man vet ju att det ofta räcker att bli topp sex i ett EM för att få kvala till OS. Sedan har det inte varit så i några mästerskap, men just nu känns det ju som att Europa dominerar världshandbollen, säger Isabelle "Bella Gulldén.

Till OS 2008 och 2012 gick kvalplatserna ända ner till EM-åttorna, skriver Aftonbladet. Inför OS i Rio de Janeiro 2016 krävdes det dock en fjärdeplats i EM för att få spela ett OS-kval. Totalt sett är det endast tolv lag som får delta i ett olympiskt spel och Sverige har nu spelat tre raka OS-turneringar.

ANNONS

Flera vägar till Paris

I Sveriges EM-grupp i mellanrundan i Nantes går ettan och tvåan till semifinalspel i Paris. Trean får dock också åka till den franska huvudstaden för att spela en match om femte och sjätteplatsen på fredag. Alldeles oavsett vilken placering Blågult har att spela för mot Ryssland finns det bara ett fokus inför onsdagens gruppavslutning.

- Att vinna är det man går efter. Vi har ju vunnit två matcher och spelat en oavgjort här. Man vill aldrig avsluta på ett dåligt sätt, säger Isabelle Gulldén.

Nantes, TT:s utsände

Fakta: Vägen till VM och OS

VM i Japan 2019

De tre främsta i årets EM är klara för VM nästa år. Är Frankrike bland dem går även EM-fyran till VM eftersom fransyskorna är direktkvalificerade i form av regerande världsmästare.

Övriga länder i EM spelar VM-playoff över ett dubbelmöte (hemma, borta) i juni. Lottningen sker i Paris på lördag och där är Sverige seedat. Sex europeiska platser står på spel i detta kval. Förutom länder som spelat EM är lag som har spelat en kvalturnering med i VM-playoff.

Klara för VM: Japan (värdnation), Frankrike (regerande mästare), Argentina, Brasilien, Kina, Kazakstan, Sydkorea och Australien. Förutom de europeiska platserna tillkommer tre afrikanska lag och ett från Nordamerika/Karibien.

OS i Japan 2020

Vinnaren i årets EM är klart för OS i Tokyo 2020 i form av kontinentmästare. Tvåan får en OS-kvalplats och det kan även EM-trean få om ett europeiskt lag vinner VM i Japan nästa år. Om det blir samma vinnare i VM som i årets Europamästerskap får EM-tvåan en direktplats till OS.

De som är direktkvalificerade till OS är värdnationen Japan, VM-vinnaren 2019 och fyra kontinentmästare (Europa, Asien, Sydamerika och Afrika).

Tolv lag går till kval om resterande platser. De rör sig om lag 2–7 i VM nästa år, plus två lag från de två bästa kontinenterna i VM samt ett från de övriga två kontinenterna. De delas upp i tre fyrlagsgrupper och de två främsta får spela OS. Kvalturneringen hålls 19–22 mars 2020.

Källa: Svenska handbollsförbundet och Europeiska handbollsförbundet

ANNONS