Kwame Kizito bars ut bår i den allsvenska premiären. Sedan dess har han fått rehabträna på egen hand.
Kwame Kizito bars ut bår i den allsvenska premiären. Sedan dess har han fått rehabträna på egen hand. Bild: Krister Andersson

Kwame Kizito om jobbiga perioden efter skadan

69 minuter.
Sedan var säsongen över.
Därefter blev knäpptyst kring Kwame Kizito.
– Jag var väldigt, väldigt ledsen, säger FFF-anfallaren.

ANNONS
|

23 december, 2019.

Falkenbergs FF har gjort klart med en ny anfallare inför nästa års säsong i allsvenskan. Namnet på honom är Kwame Kizito, han ansluter från Häcken och är 23 år gammal.

En värvning som sportchef Håkan Nilsson hyser tilltro till.

– Jag ser en bra fotbollsspelare som kan tillföra oss mycket. Han är rejäl och tar för sig. Är duktig i spelet felvänd men vill också gå i djupet. Är bra på huvudet och har en helt okej teknik, sa Nilsson då.

***

15 juni, 2020.

Allsvensk premiär hemma mot Häcken. Nyförvärvet ställdes mot sin gamla klubb och fick direkt tränare Hasse Eklunds förtroende.

ANNONS

Men för Kizitos del var matchen över efter 69 minuters spel. I en duell vred ghananen till ena knäet och därefter fick han lämna 1–1-mötet på bår.

– Han har en liten blödning, men jag tror inte att det är så farligt. Han har fått tryck och kyla. Det känns inte som något korsband eller någon menisk, men det går inte att testa ordentligt nu. Vi får titta på det i lugn och ro under morgondagen, sa Falkenbergs FF:s läkare Sverker Nilsson efter matchen.

Det visade sig vara värre än en blödning. Mycket, mycket värre.

***

17 juni, 2020.

FFF har fått svar om vad det handlar om för skada. Främre korsbandet är av. Domen: Säsongen är över. Kizito blir borta i åtta till tolv månader.

– Han är precis i rätt ålder och i år var det ju tänkt att han verkligen skulle slå igenom. Jag tycker synd om honom och detta behöver nog landa lite innan han pratar ut i media, sa tränare Hasse Eklund då.

***

Februari, 2021.

Det har hänt mycket i Falkenbergs FF. En uppsjö spelare har lämnat, de har ersatts av ett antal nya namn. Klubben spelar inte längre i allsvenskan, laget förbereder sig på att spela i superettan.

ANNONS

En sak är dock densamma. Kwame Kizito ligger lågt.

Till nu.

– Jag var väldigt nedstämd när jag fick skadan. När jag åkte till sjukhuset och fick skadan förklarad för mig så hängde jag bara med huvudet. Jag var så nere. Jag pratade med min agent och han sa: ”Det är fotboll, det kunde hänt vem som helst”. Det var tufft för mig att prata med andra människor för att jag var så ledsen. Det tog mig två veckor att prata med andra. Det var en riktigt, riktigt jobbig period för mig, säger 24-åringen och fortsätter:

– Det var väldigt, väldigt ledsamt. Jag hade skrivit på för en ny klubb och blev skadad i första matchen. Som fotbollsspelare kan allting hända. Jag sa till mig: ”Okej, jag är skadad. Men jag ska komma tillbaka och hjälpa mitt lag”, säger han.

Hur hanterade du det?

– Det var svårt. Efter operationen var jag ensam. Jag kunde ringa någon om jag behövde något, men annars var jag hemma ensam och gjorde allt på egen hand. Laget hjälpte mig mycket. Om jag behövde något så hjälpte de mig. Om jag till exempel skulle till sjukhuset så kom de och hämtade mig.

I mörkret fanns ljuspunkter. Kizito beskriver ett enormt stöd från Falkenbergs FF.

ANNONS

– Mina lagkamrater, kollegor och tränare gjorde mig glad. De sa att jag bara skulle ta mig igenom det och komma tillbaka. Jag repar mig. Jag är väldigt glad för att se var jag är nu.

Var är i rehabiliteringsträningen befinner han sig nu? Är anfallaren snart tillbaka? Nej.

Det återstår fortfarande månader innan FFF kan disponera honom.

Men sakta men säkert närmar sig Kizito en comeback.

– Min fysioterapeut gav mig nyligen en uppdatering och han tror jag kan vara tillbaka i full träning i slutet av mars. I april, maj tror jag att jag kan vara fullt frisk.

Den 28 november, innan det var klart att FFF skulle åka ur allsvenskan, åkte Kwame Kizito hem till Ghana. Där skötte han sin träning samtidigt som han passade på att träffa familj och vänner.

När han var tillbaka i Sverige för att fortsätta resan mot att få ett friskt knä slogs han av en sak. Att det inte var lika varmt.

– Det är väldigt, väldigt kallt här. När jag kom tillbaka från Ghana kände jag bara ”wow”.

– Det är väldigt trevligt här och jag älskar att bo här. Men det finns en sak jag inte gillar och det är kylan.

ANNONS

I väntan på att på att trä på sig tröjan igen försöker Kizito fördriva tiden. Ett uppdrag han har sina egna knep och knåp för att hantera.

– Falkenberg är en liten stad. Jag brukar gå till gymmet och sedan åker jag hem. Då tittar jag kanske på fotboll, spelar tv-spel, vilar eller sover. Jag går inte ut. Jag gillar inte det. Jag är alltid hemma.

Annat var det i Häcken. Då umgicks han mycket med lagkamraten och landsmannen Nasiru Mohammed, nu i bulgariska Levski Sofia.

– Göteborg är en väldigt stor stad. Där hade jag lite vänner och då kunde jag gå ut och kanske äta eller dricka kaffe. Jag och Nasiru Mohammed gjorde mycket tillsammans. Om jag är på träningarna nu har jag vänner. Vi i laget är väldigt nära varandra och gör allt tillsammans när vi tränar.. Efter det åker alla hem, även jag. Det är bara så.

Och det var det där med tunga perioder och mörka tankar. De existerar inte längre i Kizitos huvud. Bortsett skadan försäkrar forwarden att han trivs med livet.

– Nu mår jag bra och jag jobbar hårt för att komma tillbaka. Jag är glad för mig själv.

ANNONS