Melwin Kocanovic om resan genom akademin i Falkenbergs FF

Många spelare droppar av och når aldrig hela vägen från akademin till A-laget i Falkenbergs FF. Melwin Kocanovic vill bli en av dem som lyckas.
– Det är här jag känner att jag vill börja min resa på riktigt, säger den 16-årige talangen.

ANNONS
|

Melwin Kocanovic är född 2006 men tog klivet upp i Falkenbergs FF:s P19-lag redan inför den här säsongen. Under försäsongen har han även hoppat in och gjort mål i DM-matcherna mot HÅFF och Trönninge IF.

– Det har gått snabbt, men det går i rätt takt. Det är inget som går för snabbt. Mårten (Lundkvist, akademichef) och David (Svensson, sportchef) hade ett snack med mig och sa att det var dags för mig att ta steget upp till P19, säger Melwin, som växlade mellan P16 och P17-laget i fjol.

Kände du också att det var dags?

– Ja, det kändes rätt. Sen byttes inte miljön jättemycket eftersom jag spelat mycket med P17-spelarna som flyttades upp till P19. Jag kände nästan alla redan.

ANNONS

Nu tränar han med och spelar mot spelare som är både ett och två år äldre.

– Det bidrar till att jag utvecklas mer när jag får möta större och äldre spelare.

Melwin är en vänsterfotad högerytter som är snabb, kvick, gillar att komma en mot en och har ett bra avslut om han får beskriva sig själv som spelare. Den största utvecklingspotentialen finns i defensiven och högerfoten.

Föräldrarna är från Bosnien, men Melwin föddes i Varberg innan familjen flyttade till Falkenberg när han var fem år gammal. Något år senare började han spela för Falkenbergs FF och där har han blivit kvar sedan dess.

– Det är såklart jättekul att jag lyckats ta mig så här långt i FFF. Det är en speciell känsla när jag tillbringat så lång tid i klubben. Jag känner en trygghet, verkligen, och det är en fantastisk klubb så det är riktigt kul att få spela här.

När han var 15 år tog han klivet upp i P15-laget som är det yngsta laget i akademin hos Falkenbergs FF. En av två akademier, där den andra är Varbergs Bois, som HN-sporten uppmärksammar i en artikelserie.

– Det var lite skillnad. Det blev större allvar. Vi fick ju två tränare, Goran som blev huvudtränare och så Oscar. De var väldigt bra. Speciellt Goran har hjälpt mig mycket. Innan akademin var det mycket att gå själv hela tiden, men när jag kommit upp i åldrarna så har tränarna verkligen hittat rätt och försökt utveckla sådana saker, svarar Melwin på hur det var att ta steget till akademin.

ANNONS

Falkenbergs FF prioriterar sina egna ungdomslag högst och tar in få spelare till akademin utifrån.

– Vi ”puttar inte ut” någon från våra ungdomslag och jobbar efter konceptet att bara ha ett lag för spelare som är 15 år i seriespelet. Det gör vi för att skapa konkurrens. Alla är inte garanterade speltid då man har en trupp på 20–25 spelare, så det är första steget de tar mot en konkurrenssituation, säger akademichef Mårten Lundkvist.

På frågan om hur Melwin har upplevt konkurrenssituationen i FFF hittills svarar han:

– Det är väldigt många duktiga spelare, så det är klart att det blir konkurrens, men det är ju det man behöver för att bli bättre. Så det ser jag bara som positivt.

Hur tänker du kring att klubben börjar spela mer med de bästa spelarna när ni kommer upp i den här åldern?

– Det är så det är i fotboll. De bästa ska spela. Om man blir bänkad är det bara att acceptera det, bita ihop och köra.

Har du själv haft perioder med mindre speltid?

– Faktiskt inte. Jag har inte upplevt det på det sättet. Men desto högre upp jag kommer desto svårare blir det att få en startplats. Så konkurrensen har jag känt av. Den finns ju där.

ANNONS

Flera av Melwins vänner har lämnat akademin i Falkenbergs FF efter att inte ha fått spela så mycket, berättar han.

– Ja, det är ganska många faktiskt. Men de tog det inte på lika stort allvar som jag och då orkar de inte lägga ner den tiden. Då blir det naturligt för dem att lämna. Många brukar ju sluta nu när det blir mer allvar, fler träningar och högre tempo. Om du inte är beredd att ge 100 procent så är det lika bra att inte spela.

Vad har du för mål med fotbollen?

– Framför allt att börja här och få ett A-lagskontrakt, spela med A-laget och få känna på seniorfotbollen på ett annat sätt. Det långsiktiga målet är såklart att komma ut i Europa. Det är ju allas dröm som spelar fotboll att få spela med de stora klubbarna, säger Melwin.

LÄS MER:Falkenbergs FF prioriterar egna ungdomslagen – framför att plocka in talanger utifrån

LÄS MER:Jacob Redenfors från ”Läjet” tog steget från bredden till eliten och Varbergs Bois

ANNONS