Jesper Karlsson, Max Huiberts ovan, Stefan Pettersson nedan.
Jesper Karlsson, Max Huiberts ovan, Stefan Pettersson nedan. Bild: Bildbyrån/Montage.

AZ om spelet bakom Karlsson-köpet

Jesper Karlsson har tagit Nederländerna med storm.
Nu berättar AZ Alkmaars tekniske direktör Max Huiberts om hur klubben lyckades knyta till sig falkenbergaren.

ANNONS
|

Jesper Karlssons 2020 var minst sagt framgångsrikt.

Anfallaren var glödhet i Elfsborg och utsågs efter säsongens till årets forward i allsvenskan.

Då han han redan flyttat till Nederländerna och AZ Alkmaar.

Men det var inte givet att det var där han skulle hamna, berättar klubbens tekniske direktör Max Huiberts i en intervju med Algemeen Dagblad.

– Vi hade tittat på Jesper ett tag, men under hans sista år i Elfsborg tog det verkligen fart. Då slog vi till medan andra nederländska och utländska klubbar redan jagade honom, säger Huiberts till tidningen.

AZ:s tekniske direktör menar att Karlsson lät sig övertygas snabbt.

ANNONS

– I det avseendet hjälpte det att han har samma agent som Fredrik Midtsjø och Jonas Svensson (två andra AZ-spelare, reds. anm). Han har kunnat att se att spelare kan utvecklas i AZ, säger Huiberts.

Under sin första månader i den nederländska klubben har Karlsson svarat för sex mål och fem assist på arton matcher. Och det har höjts röster om att han kanske borde få chansen i A-landslaget. Så, hur ligger det till på den fronten? Enligt landslagschefen Stefan Pettersson cirkulerar falkenbergarens namn i de sammanhangen.

– Han har hård konkurrens på den positionen. Vi har Emil Forsberg från RB Leipzig, och Robin Quaison från Mainz, som kan spela på hans position. På andra kanten har vi Dejan Kulusevski. Ändå är Karlsson nära, säger Pettersson till AD.

ANNONS