Deppig helg för våra utlandsproffs

Niclas Eliasson spelade 90 minuter och vann. I övrigt gick det mesta snett för våra utlandsproffs under helgen. Här är veckans proffskoll.

|

Jesper Karlsson, AZ Alkmaar – 33/14

En väldigt tung vecka för Karlsson och hans Alkmaar. Först föll man, med Karlsson på planen i 90 minuter, överraskande med 1–2 borta mot norska sensationslaget Bodö/Glimt i Conference League-åttondelsfinalen. Matchen var den första i ett dubbelmöte, så AZ har fortfarande goda möjligheter att avancera i tävlingen, men då gäller det att man vänder på steken i torsdagens retur.

Den jobbiga veckan fullbordades under söndagen, då man föll med 0–1 hemma mot Twente. Karlsson fick återigen spela 90 minuter. AZ ligger för närvarande på fjärde plats i Eredivisie.

Niclas Eliasson, Nimes Olympique – 27/6

Trots ett massivt spelövertag för hemmalaget Le Havre, skottstatistiken slutade på 21–3, lyckades Nimes bärga en 1–0-seger. Niclas Eliasson spelade hela matchen på vänsterkanten. Trepoängaren tog Nimes upp på sjunde plats i Ligue 2. Den kommande veckan väntar matcher mot topplagen Auxerre och Ajaccio.

Gustaf Nilsson, Wehen Wiesbaden – 27/14

För andra veckan i rad åkte Nilssons gäng på en tung förlust mot ett lag från den tyska tredjeligans nedre regioner. Nilsson byttes ut i den 60:e minuten, när hans lag fortfarande ledde med 1–0 borta mot Viktoria Köln. Tio minuter tidigare hade en lagkamrat dragit på sig ett rött kort, och med en man mer kunde Köln vända på steken i matchens slutskede. Nilsson utsågs till den tyska tredjeligans bästa forward av tidningen Kicker förra veckan, men har nu gått fyra raka matcher utan att göra mål.

Beata Kollmats, AS Roma – 3/0

Mittbacken har inledningsvis haft svårt att ta en plats i det italienska topplaget. I helgen satt Kollmats på bänken hela matchen när Roma spelade den italienska cupens första av två semifinalmöten med Empoli. Huvudstadslaget vann med 1–0 på bortaplan och har därmed ena benet i cupfinalen. I ligan ligger man på andra plats, tre poäng bakom Juventus.

Sara Nilsson, FC Aarau Frauen – 4/1

Spelade hela matchen när hennes Aarau Frauen stressade topplaget Servette rejält. Nilssons lag tog till och med ledningen i början av den andra halvleken, men lyckades inte hålla undan till poäng utan förlorade med 1–2. Aarau Frauen ligger trea från slutet, men har gott om poäng ner till bottenduon nedanför nedflyttningsstrecket.

John Björkengren, US Lecce – 20/1

Björkengren fick förtroendet från start när Lecce tog emot toppkonkurrenten Brescia hemma på Stadio Via del Mare. Innermittfältaren fick se sitt lag ta ledningen i den första halvleken. Innan den första 45-minutaren var över hade dock gästerna kvitterat, och 1–1-resultatet stod sig sedan matchen ut. Lecce ligger alltjämt på andraplatsen som innebär uppflyttning till Serie A, men har flera lag tätt bakom sig.

Rami Al-Hajj, SC Heerenveen – 16/1

Heerenveen fortsätter kryssa, talangen Al-Hajj fortsätter att få sparsamt med speltid. Borta mot Waalwijk blev det mållöst. Den svenske U21-landslagsmannen hoppade in i matchminut 76. Heerenveen ligger tolva just nu och behöver börja plocka trepoängare för att inte bli indragna i en bottenstrid.

Erion Sadiku, Genoa U19 – 18/0

Det var ingen rolig vecka för Sadiku. Mittfältstalangen från Varberg var inte med i matchtruppen när Genoas U19-lag kryssade mot bottenlaget Spal (1–1). Tre dagar senare satt han på bänken när laget föll borta mot Bologna med 0–1. Genoa ligger elva just nu, men har bara tre poäng ner till 15:e-placerade Hellas Verona på negativ kvalplats.