Det här händer när en Blåvitt-spelare misstänks ha covid-19

Dagliga hälsoformulär, stenhårda riktlinjer – och en läkare i Varberg som står redo med tester.
Såhär hanterar IFK Göteborg Covid-19 och misstänkt smitta i spelartruppen.

ANNONS
|

Covid 19 har haft en stor påverkan på IFK Göteborgs spelartrupp under de senaste veckorna. Först isolerades Mattias Bjärsmyr och missade två allsvenska matcher. Sedan var det August Erlingmarks tur.

Med tanke på det kanske det finns några som är nyfikna på hur en elitklubb som IFK Göteborg hanterar misstänkta fall av coronaviruset. En del av svaret finns åtta mil söder om Göteborg. I Varberg.

Innan vi reser söderut ska vi dock backa bandet lite. Arbetet med att hantera coronaviruset börjar nämligen mycket tidigare.

Varje morgon fyller spelare, och ledare för den delen, i ett så kallat självskattningsformulär där de helt enkelt berättar hur de mår.

ANNONS

Formuläret, som är en del av Svensk Elitfotbolls covid-19-protokoll, skickas sedan in till klubben där de tas om hand av det medicinska teamet.

Är det någon spelare som har kryssat i att han till exempel har halsont eller hosta, som är symptom på covid-19, beordras han stanna hemma. Där är det stenhårt.

Detsamma gäller även om någon familjemedlem har symptom eller har testat positivt för coronaviruset. Det är som klubbläktaren Jon Karlsson konstaterar: "Viruset kommer före fotbollen".

– Vi är på dem hela tiden, det är inget jag släpper på. Jag var med och skapade protokollet. Det var viktigt att det skulle bli bra, annars kan vi inte ha allsvenskan i gång, säger han och tar ett konkret exempel.

– Det var en i staben som hade 37,5 i kroppstemperatur. Den personen skickade vi hem. Det var inget, men vi är strikta.

Tycker IFK Göteborg att någon spelare ska testa sig för covid-19, då får de så åka till Varberg. Med bil. Väl där möter de upp Sverker Nilsson, distriktsläkare på Neptunuskliniken.

Han kliver ut genom dörren med visir, handskar och ett platsförklädde. Vid dåligt väder görs testet i spelarens bil, annars oftast utanför kliniken.

Tillvägagångssättet är enkelt: En tunn och böjlig pinne med en liten topp förs långt ner i halsen ...

ANNONS

– Det är ingen rolig odling att ta på något sätt och vis, men vi måste ju, säger Sverker Nilsson.

Vad händer efter att testet har tagits?

– det skickas iväg och så får du svar i morgon eftermiddag. Och i väntan på det får du inte göra något mer än att isolera dig. Nu betraktas du som smittad till dess att vi har svaret. Är det positivt vet vi att du har corona, då får du isolera dig tills du är frisk.

Hur kommer det sig att spelare åker ända från Göteborg till Varberg för att testa sig?

– Vi har ett samarbete vi fotbollsläkare emellan. Så Jon Karlsson, som är IFK:s läkare, opererar mina patienter och när han har internmedicinska problem så hjälper jag honom med det.

Distriktsläkare Sverker Nilsson hjälper IFK Göteborg med coronatester.
Distriktsläkare Sverker Nilsson hjälper IFK Göteborg med coronatester. Bild: MATHIAS BERGELD

Förutom att skicka enskilda spelare söderut har IFK Göteborg testat hela truppen vid ett flertal tillfällen. Även för antikroppar.

Klubben har också skärp rutinerna på träningsanläggningen Kamratgården. Ännu mer sedan smittan återigen började öka i samhället.

– Vi stängde ner Kamratgården så mycket som möjligt. Besök är inte tillgängliga och vi separerar administrativ personal från ledare i matsalen, till exempel. Spelarna åker också direkt hem efter träning. Vi är också på dem att åka just hem, att de inte ska vara på stan, säger Jon Karlsson.

ANNONS

Och på stan har de inte varit. Gällande Mattias Bjärsmyr och August Erlingmark så isolerades de båda från resten av spelartruppen efter att familjemedlemmar visat upp symptom och sedermera också testat positivt för covid-19.

– Vad gäller Mattias Bjärsmyr kom det upp att hans fru hade symptom och hade testat positivt. Han berättade det direkt och så isolerade vi honom. Han testades samma dag – negativt. Vi räknade med att han skulle konvertera så vi testade honom igen någon dag senare. Då testade han positivt. Sedan var han borta till dess att han hade ett negativt test, säger Jon Karlsson.

– August Erlingmark kände av lätta symptom, ont i halsen och så. Han testade sig – negativt. Sedan tidigt testade hans flickvän positivt så vi isolerade honom från truppen. Det är inte ärligt att skicka ner spelare som kan vara smittad. Sannolikheten att han hade fått viruset var stor, vi måste ta det säkra före det osäkra.

Viruset före fotbollen, som sagt.

Tack vare självskattningsformulären, protokollen, testerna och alla andra åtgärder har elitfotbollen varit relativt förskonad från coronaspridning.

Visst har det funnits fall, men de har ofta varit enstaka. De stora smittspridningarna, som har setts på flera håll inom ishockeyn, har knappt förekommit.

ANNONS

Och Jon Karlsson hoppas inte att det finns något mörkertal att prata om.

– Det hoppas jag innerligt att det inte gör. Jag hoppas att alla andra lag och lagläkare agerar som oss.

ANNONS