Bild från derbyt mellan Falkenbergs FF och Varbergs Bois i somras.
Bild från derbyt mellan Falkenbergs FF och Varbergs Bois i somras. Bild: KRISTER ANDERSSON

Förslaget: Då ska fotbollssäsongen 2021 dra igång

Allsvenskan och superettan drar i gång kring den 11 april 2021. Det är förslaget som just nu ligger för godkännande hos Svenska Fotbollförbundet.
– Det är inte alltid lätt att hitta grejer som alla är överens om, men det här är alla nöjda med, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

ANNONS
|

Fotbollssäsongen 2021 kommer närmare. Och nu börjar det bli alltmer tydligt hur den kan komma att se ut på pränt.

I slutet av november kunde GP berätta att resonemang fördes om att skjuta fram säsongsstarten. Så ser det också ut att bli. Dock inte speciellt långt.

Det förslag som just nu ligger för godkännande hos Svenska Fotbollförbundet talar om en start av allsvenskan och superettan kring den 11 april, alltså en vecka senare än grundplanen, erfar GP.

– Det stämmer, bekräftar Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, och fortsätter:

– Det blir en lång säsong om allt går igenom, det är SvFF som bestämmer vilket vi får ta som brasklapp. Det förslaget vi har lagt bygger på att vi spelar åtta omgångar i allsvenskan före EM och 22 efter. Ligan avslutas i början av december. Superettan spelar elva omgångar före EM och 19 efter. Ligan avslutas sista helgen i november för att komma lite närmare division 1-avslutningen.

ANNONS

Att börja ännu senare skulle förstöra helheten

Anledning till att flest omgångar föreslås ligga under hösten är publikfaktorn. Ju längre in på året, desto större chans att åskådare kan få komma in på arenorna.

– Ja, vi vill givetvis vinna så mycket tid som möjligt. Men vår förhoppning är att få möjlighet att ta in publik redan till säsongsstarten. Jag tänker aldrig sluta hoppas på det, säger Mats Enquist.

Varför inte flytta fram starten ännu mer? Varför inte börja i maj eller juni, till exempel?

– För det första blir det inte bättre av det, snarare sämre. Eller omöjligt. Och det har inte varit på tapeten på det sättet. Vi har tittat på olika alternativ, men det här är alla eniga om. 100 procent.

Varför inte börja kring den 4 april som var grundplanen?

– Eftersom vi glesar ut programmet i början får vi ett bättre flyt i matchandet om vi börjar en vecka senare. Men skulle vi flytta det mer skulle vi förstöra rytmen och helheten.

Beslut kan tas redan under fredagen

Mats Enquist fortsätter:

– Det här känns som ett väldigt bra förslag. Vi får ihop det så bra det går sportsligt, ekonomiskt och publikmålmässigt på här viset. Det känns bra. Det är den bästa kompromisslösningen vi kan göra. Att planera en serie är lite som att trycka på en gammal saccosäck. Trycker du på ena sidan så bubblar det ut på den andra. Det här tycker vi känns som en bra lösning.

ANNONS

Exakt när Svensk Fotbollförbundet tar beslut i frågan är oklart. Mats Enquist tror dock inte att det dröjer alltför länge.

– Det kan komma i de närmaste dagarna, de ligger långt framme redan.

Tror du att de kommer gå på ert förslag?

– Jag tror och hoppas det, men kan inte svära på det. Det ska diskuteras med division 1 och andra faktorer också. Men i och med att klubbarna är så eniga och att alla faktorer håller ihop brukar förbundet väga in det i sitt beslut. Det är inte alltid lätt att hitta grejer som alla är överens om, men det här är alla nöjda med.

ANNONS