Rami Hajal har fått mer och mer speltid i nederländska Heerenveen.
Rami Hajal har fått mer och mer speltid i nederländska Heerenveen. Bild: FPh/Mustafa Gumussu

Rami Hajal vill ta en ordinarie tröja i Heerenveen

Rami Hajal drömmer om att slå sig in i Heerenveens startelva.
Det är ett mål han närmar sig med stormsteg.
– Det är självklart positivt, säger falkenbergaren.

ANNONS
|

Lite i skymundan har Falkenbergs FF-fostrade Rami Hajal börjat etablera sig i Eredivisie.

Mittfältaren flyttade från Falkenberg sommaren 2018 och under sina två första säsonger fick han nöja sig med något inhopp här, någon enstaka start där.

Nu är läget annorlunda.

Han har spelat i alla ligamatcher förutom tre. Och när Heerenveen mötte Heracles Almelo och Feyenoord i december fick han göra sina första starter i Eredivisie.

– Det är självklart positivt. Det betyder att jag har gjort bra ifrån mig och att tränaren är nöjd, säger 19-åringen.

Hur tycker du att det har gått?

– Om jag har fått mer och mer speltid så är det positivt. Jag har också utvecklats individuellt, så man har kommit in mer och mer i laget. Det känns bra.

ANNONS

Vad hans mål är? Att få ännu mer speltid. Att få utvecklas ännu mer. Att få starta ännu fler matcher.

– Jag vill utvecklas och ta mig in i startelvan. Jag vill hjälpa laget så mycket som möjligt. Huvudmålet är att ta en startplats.

Upplever du att du är nära på att etablera dig i elvan?

– Självklart. Nära skulle jag säga att jag är eftersom jag har fått några starter den senaste tiden. Men sedan finns det mycket att jobba vidare på. Det är bara att köra på.

I december ställdes falkenbergaren Hajal mot en annan falkenbergare. Jesper Karlsson. Den striden gick Karlssons AZ Alkmaar segrande ur. Mötet slutade 3–0. Det var en match med extra krydda.

– Vi känner varandra sedan tidigare. Han har gjort det väldigt bra sedan han kom hit. Det var självklart kul att spela mot honom. Det är kul att han gör det så bra, säger Hajal.

Vid sidan om planen trivs mittfältaren med livet. Heerenveen är ingen stad som bjuder på något extravagant uteliv eller ett utbud i överflöd. Där är han omgiven av en fridfull vardag med de svenska lagkamraterna Ibrahim Dresevic och Benjamin Nygren.

– Det är en ganska lugn stad. Det finns inte så mycket att göra. Man kan verkligen hålla fokus på fotbollen.

ANNONS

Hajal fortsätter:

– Jag umgås mycket med Ibrahim och Benjamin. Ibrahim tillbringar jag mycket tid med. Det är en bra kompis.

Nygren, med ett förflutet i IFK Göteborg, är ny i Heerenveen den här säsongen. Inför flytten från belgiska Genk kontaktade han Hajal – som gav sin bild av klubben.

– Han hörde av sig till mig och frågade om klubben. Självklart gav jag honom positiva svar, om att det är en bra miljö och så där. Och det stämmer verkligen. Det känns som att han trivs bra här.

Tidigare har bland andra Marcus Allbäck och Stefan Selakovic firat framgångar i Heerenveen. I dag representerar hela fyra svenskar klubben. Hur kommer det sig att så många flyttar härifrån till staden i norra Nederländerna?

– Det har kanske att göra med atmosfären. Den liknar den svenska och det är inte så svårt att anpassa sig. Därför tror jag att det har varit många svenskar och skandinaver som har kommit hit. Det har fungerat bra för dem. Sedan har de också fortsatt scouta i Skandinavien. Dessutom är det också en bra miljö att vara i.

Han är 19 år och har tidigare representerat svenska ungdomslandslag.

Hajal lägger ingen större energi på att försöka roffa åt sig en plats i Poya Asbaghis U21-landslag. Eller Libanons dito. Mittfältaren är svensk-libanes.

ANNONS

– Jag lägger inte så mycket fokus på det. Det är bara att prestera i klubblaget och sedan får man se om man kommer med. Men självklart är det ett mål att slå sig in i U21-landslaget.

ANNONS