Daniel Alexandersson hade en lång och framgångsrik karriär i bland annat Falkenbergs FF och Elfsborg.
Daniel Alexandersson hade en lång och framgångsrik karriär i bland annat Falkenbergs FF och Elfsborg. Bild: Ola Folkesson

Tio år sedan Daniel Alexandersson avslutade elitkarriären

Daniel Alexandersson var notorisk målskytt i Falkenbergs FF.
I år har det gått tio säsonger sedan han avslutade elitkarriären.
– Det var ett känslosamt beslut när det blev definitivt att man skulle lägga skorna på hyllan, säger 42-åringen.

ANNONS
|

4 april, 2011. Efter stora skadebekymmer har Daniel Alexandersson bestämt sig. Karriären är över.

– Det var inte lätt att komma hem och se fotbollsväskan i hallen. Jag tror faktiskt att jag fick tårar i ögonen, sa skyttekungen då.

Det har gått tio år sedan han var tvungen att fatta det där jobbiga beslutet.

Ett beslut som var mot hans egen vilja.

– Jag hade tänkt spela fotboll några år till. Men på grund av en skada i höften var jag tvungen att sluta. Jag minns att jag försökte komma tillbaka rätt många gånger, men när vi var på träningsläger på våren var det ett läge där det antingen skulle gå eller så skulle jag lägga ner, säger 42-åringen nu och fortsätter:

ANNONS

– Jag hade gjort uppehåll, kört rehab och sedan när jag väl skulle in i träning så kände jag ”nej, det går inte”.

Hur hanterade du det där och då?

– Har man levt i ungefär 16 år med fotbollen som liv så blir det ganska inrutat – man går till träningar, spelar matcher och så vidare. När det inte är kvar så blir det en omställning. Det tog några veckor, kanske månader, innan man kom in i det nya livet. Det går ändå ganska fort. Det gick ändå bra.

Alexandersson hade en lång och framgångsrik karriär. Många FFF-supportrar minns nog hans mål i den klassiska ”snömatchen” år 2002, då laget tog sig upp i superettan. Men han gjorde ju fler mål och spelade ju i andra klubbar. Med Elfsborg vann han SM-guld 2006 och dessutom nätade han mot Valencia. Som om inte det vore nog så vann han även Svenska cupen med IFK Göteborg och Elfsborg.

42-åringen medger att han emellanåt tillåter sig titta tillbaka på karriären.

– Ibland gör man det när det kanske dyker upp något klipp på Facebook eller liknande. Som när vi vann guld i Elfsborg. Det dyker upp någon gång ibland och då är det väldigt kul att minnas tillbaka.

ANNONS

I dag följer han sina barns aktiviteter och han tränar faktiskt sin sons P14-lag. Att involvera sig på högre nivå än så är ingenting som lockar. Han trivs på familjeföretaget AB G Alexandersson.

– Det tar för mycket tid och jag har haft det livet en gång. Man är låst på helger och sommaren. När man har familj värdesätter man den lediga tiden ihop för att vilja sätta sig där igen.

Alexandersson gör ingen hemlighet av att FFF ligger honom varmt om hjärtat. Han brukar se alla seriematcher. Tidigare har han även varit expertkommentator i Radio Hallands sändningar kring just FFF:s matcher.

Så, vad tror den forne målspottaren om ”Gulvitt” i år?

– Det är väldigt svårt att svara på. Det känns intressant när det finns en, vad det verkar, väldigt bra målskytt i Adam Bergmark Wiberg. Det har de saknat de senaste åren. Kan han fortsätta göra lika mycket mål som han har gjort på försäsongen så kan det bli bra.

De har saknat en riktig målskytt i tio år?

– (skratt) Precis. Nej, men det är alltid svårt att hitta en etablerad anfallare som gör mål. Då kanske inte Falkenbergs FF är förstavalet. Det gäller att man har lite tur med de rekryteringarna, att det är någon som utvecklas när han är här och kan slå igenom. Det är inte helt enkelt. Sedan har de haft lite otur som när Kwame Kizito - som är en duktig spelare - blev skadad i första seriematchen. Det är olyckligt.

ANNONS

När de åkte ur i fjol, tar det på dig då?

– Nja, men jag tycker så klart det är tråkigt. Jag håller Falkenbergs FF väldigt högt och det var tråkigt, men kanske inte helt sensationellt med tanke på de senaste säsongerna. Det är svårt att etablera sig på säker mark i allsvenskan, säger han och fortsätter:

– Men man måste säga att de har gjort det fantastiskt. Falkenberg är en ganska liten förening och många har alldeles för höga krav och tror att det är enkelt. Hur många andra städer av Falkenbergs storlek har legat i allsvenskan i flera år? Man måste se det lite för var man är någonstans.

Det är ett par år sedan det spelade en Alexandersson i Falkenbergs FF. Det finns dock en aktiv elitspelare i släkten - Daniels brorson Noah, son till Niclas. Kan han kanske komma att representera Falkenbergs FF? Inte otänkbart, tror Daniel.

– Det kan nog bli aktuellt om han nu inte skulle få tillräckligt med speltid i Göteborg. Då är Falkenberg helt klart ett alternativ för att få speltid. Det ser jag inte som någon omöjlighet.

Har ni pratat någonting om det även om du inte är involverad i FFF på det sättet?

ANNONS

– Jag tror att båda parter hade varit lite intresserade av en sådan lösning om han skulle komma till det läget där han inte får spela i Göteborg. Vi får se vad som händer.

ANNONS