Tofta Gif prisas för projekt – kör barn till träning efter skolan

Projektet ”Mötesplats Tofta” samlar barn mellan 10-14 år som plockas upp med buss för att träna fotboll tillsammans efter skolan.
– Jag tror det är framtiden för föreningen, säger Fredrik Lökkeberg som är ledarcoach på Tofta Gif.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Agneta Eierborg häller upp kaffe i Tofta Gifs klubbstuga på Lindvallen. Ute på gräsmattan placerar tränaren Fredrik Lökkeberg ut koner och västar. Snart kommer västarna fyllas med ungdomar från tre av skolorna i trakten. Snart anländer bussen.

Det är två gånger i veckan som elever från Trönningeskolan, Bläshammar skola och Lindbergs skola hämtas upp med buss efter avslutad skoldag för att träna fotboll tillsammans.

– Först får de ett lättare mellanmål när de kommer, sedan kör Fredrik träning, och så avslutar vi med fika och häng, säger Agneta Eierborg, som är administratör på Tofta Gif.

Aktiverar barn

Projektet ”Mötesplats Tofta” drog igång i slutet av april. Syftet är att hjälpa till att aktivera först och främst klubbens medlemsbarn efter skoltid. Efter en lyckad vår får Tofta Gif nu Skandiastiftelsens stipendium ”Idéer för livet” på 50 000 kronor – pengar som kommer väl till pass för att fortsätta verksamheten.

ANNONS

– Vi hade redan innan avsatt medel för att fortsätta i höst men nu är det lättare att tänka inför vintern för nu finns pengar, säger Agneta Eierborg.

I och med att barnen hämtas upp med buss så kommer de säkert till träningen istället för om de exempelvis skulle ta sig fram med cykel. Det underlättar transporterna eftersom upptagningsområdet är ganska stort geografiskt.

– Sedan är det många som har sin vanliga träning efteråt så det blir inte någon stress för föräldrarna att komma och hämta.

Barnen som kommer är uppdelade i två grupper som tränar olika dagar. I den yngsta är de födda 2011-2012 och i den äldre är de födda 2008-2010. Både killar och tjejer spelar tillsammans och de delas upp beroende på om de spelar i 3-, 5-, 7-, eller 9-mannalag.

Föreningens framtid

En av dem som är med på dagens samling är Svea Karlsson från Bläshammar skola. Hon är tolv år men tränar med dem som är ett par år äldre.

– Det är mer utmaning och det blir mycket roligare, säger hon.

Hon roterar bland positioner som målvakt, ytter och topp. Men det är längst fram som målskytt som hon trivs bäst. Den stora förebilden är Karim Benzema i Real Madrid. Hon tycker det är jättekul att träna fotboll på Lindvallen.

ANNONS

– Det roligaste är att spela med andra, ha kontroll över bollen och vara med kompisar.

Emil Fagrell är 14 år och går på Trönningeskolan. Hans förebilder är Antonio Rüdiger och N’Golo Kanté från favoritklubben Chelsea. Emil spelar oftast mittback.

– Det är kul för då får man tacklas, säger han.

Fredrik Lökkeberg är ledarcoach i Tofta Gif och ansvarig för fotbollsträningen i Mötesplats Tofta. Han blickar längre fram för Mötesplats Tofta.

– Förhoppningen är att få ihop medel för att fortsätta. Jag tror det är framtiden för föreningen. Det krävs en samlingsplats för unga och stipendiet gör det möjligt. Detta är ju inte ideellt och det krävs lite anställd personal. Samtidigt är vi en breddförening så vi vill inte ta för höga medlemsavgifter. Alla ska med, säger han.

ANNONS