Varbergs Karl Toom hamnar i Tyskland och HSC 2000 Coburg
Varbergs Karl Toom hamnar i Tyskland och HSC 2000 Coburg Bild: AVDO BILKANOVIC

Karl Toom klar för Bundesliga-klubben HSC 2000 Coburg

När HK Varberg åkte ur Handbollsligan tidigare i vår valde Karl Toom att lämna klubben. Nu har den hårdskjutande estländaren hittat en ny klubbadress i Europa.

ANNONS
|

På ett ganska tidigt stadium blev det klart att Karl Toom skulle lämna Varberg:

– Jag vill spela på så hög nivå som möjligt. För mig handlade det om att jag helst inte ville stanna när vi ska spela i andraligan nästa säsong. Det blev ett ganska enkelt beslut. Hade vi hållit oss kvar hade jag stannat. Det hade varit bra för min utveckling. Men nu är situationen som den är och det får jag acceptera, sa han till HN redan den 25 mars.

Nu blir Tyskland och Bundesliga hans hemvist de två närmaste åren för Karl Toom. Han har skrivit kontrakt med HSC 2000 Coburg.

ANNONS

– Tyvärr, med HK Varberg, åkte vi ur den svenska Handbollsligan men det fanns en degraderingsklausul i mitt tvååriga kontrakt, säger Karl Toom i en intervju på Estlands handbollsförbunds hemsida.

Toom kom ju till HK Varberg från en annan tysk klubb, TV Emsdetten i andradivisionen.

– Att välja Tyskland var lätt. Jag har spelat där, kan språket, det är den starkaste ligan i världen, och även om vi skulle åka ut finns det en stor chans att komma tillbaka. Huvudtränare Mraz är en tidigare vänster, så jag hoppas kunna utvecklas individuellt, fortsätter Toom.

Som namnet kanske avslöjar så grundades klubben HSC 2000 Coburg år 2000.

Under de första åren utvecklades klubben snabbt från den nedre serien, och den andra Bundesliga nåddes redan 2007. Under tiden sänktes det med ett steg, men under säsongen 2016/2017 spelades för första gången också ett år i den högsta serien.

Coburgs huvudtränare är Alois Mraz, en 42-årig före detta tjeckisk bowlare.

ANNONS