Petters flytt från Påskberget till Aranäs

HK Varberg har nått alla tiders höjder. Då valde Petter Donaldson att lämna moderklubben. Nu är han en av de få utvalda till 17-åringarnas riksläger.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Bara 24 spelare finns med det så kallade Riksläger 3 med killar födda ’03. Petter Donaldson med HK Varberg som moderklubb är bland de utvalda. Hans nya klubb HK Aranäs är en av de tre dominerande klubbarna i Sverige i åldersklassen med fyra spelare. Bara IFK Kristianstad och Lugi har lika många deltagare på plats.

Det krävs förstås uppoffringar för att utvecklas. Man kan vara nöjd med att mamma och pappa dukar fram frukost och nöja sig med några enstaka träningar. Petter bröt sig loss, flyttade till en korridor med jämnåriga grabbar och fick lära sig att fixa de praktiska sakerna på egen hand. Nu har Petters lag dragit sig ur A-pojkserien. Han är dessutom för ung för att spela i ett seniorlag.

ANNONS

Vi träffar honom på söndagseftermiddagen. Solen skiner men vinden är bister. Petter har bott hemma på Tranelyckan lite längre än planerat på grund av förkylning. Men nu ska han tillbaka till baslägret i Kungsbacka.

I mars fyller han 17 och hemma blir han den lille sonen, trots att han växt både på längden (192 cm) och till vikten (över 90 kg). Det har varit en stor omställning med mer genomtänkt träning och fullständig fokus på handboll. Upptrappningen har skett stegvis.

– Jag sökte till ett antal gymnasium och så blev det Katrinelund. Jag hade kanske inte de bästa betygen och ville ha en ganska lugn linje (vård och omsorg). Det är mycket med klubblaget och passen på skolan.

Petter blev kallad till prövning i november 2018.

– De vill kolla hur man är som handbollsspelare och vilken form man håller fysiskt. Jag fick beskedet i januari förra året.

Mikael Franzén, tränare Handbollsligans topplag Alingsås HK, är en av instruktörerna som har hand om de individuella delarna.

– Det är en spelare som går in i satsningarna. Han är ambitiös, går upp tidigt på morgonen för att stå redo med de andra killarna i Valhalla 7.30.

ANNONS

Finns det någon annan spelare vi känner till som vi kan jämföra honom med?

– Han ska inte bli en kopia av någon annan spelare. Han ska bli en Donaldson.

Vilken är din roll?

– Jag har egentligen bara de roliga delarna. Jag ska utveckla spelarna individuellt. Träningarna hos oss på Katrinelund är mer bemannade och vi kan ge dem förutsättningar som klubbarna inte alltid har folk och kapacitet till, som exempelvis på gymmet.

Det finns kompetens på Katrinelunds handbollsgymnasium. Dennis Sandberg, Jasmin Zuta, Fikret Handan och Veronica Isaksson heter några instruktörer som kan handboll.

Donaldson har fått förutsättningarna att bli bra.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS