HBK-jubel. Höskuldur Gunnlaugsson kramar om målskytten Marcus Mathisen (6) där Jonathan Svedberg också är på väg att ansluta i firandet. Bild: Andreas L Eriksson Bildbyrån

HBK vann mot Bajen – första bortasegern på tio år

Halmstads BK bet ihop när allting var kört och avslutade säsongen med tre poäng mot Hammarby på Tele2 arena.

|

Hammarby 1

HBK 3

Det var till slut en kraftsamling i andra halvlek och att Bajen fick avsluta med tio man, som gjorde att Marcus Mathisen och Tryggvi Hrafn Haraldsson avgjorde matchen.

Bollklubben verkade inledningsvis inte vara med varken fysiskt eller mentalt. Laget backade hem rejält, nästintill utan presspel och tillät Hammarby gå på attack efter attack längs kanterna med kombinationer och giftiga inspel i straffområdet. Det straffade sig.

Muamer Tankovic tog i den tolfte minuten ner en långboll, dribblade sig in i straffområdet och sköt längs marken 1-0 till hemmalaget. HBK var i brygga och gjorde under de nästkommande åtta minuterna inget åt det. Det var först 20 minuter in i matchen, som det hände något.

Aboubakar Keita började vinna boll på mittfältet, Jesper Westerberg tog fler initiativ framåt längs högerkanten och Höskuldur Gunnlaugsson gjorde sig oftare spelbar utanför och i straffområdet. Men det var kring födelsedagsbarnet Keita som det hände saker. I den 26:e minuten dök han upp i straffområdet efter hörna och skallade in 1-1 för att åtta minuter senare skjuta i stolpen.

HBK hade – trots att Gabriel Gudmundsson fick lämna planen skadad till förmån för Tryggvi Hrafn Haraldsson – grepp om matchen i halvtid. Det fanns hopp om en fin avslutning på en dyster säsong.

Och visst blev det en fin avslutning. Efter en trevande inledning, så nådde Marcus Mathisen högst på hörna i den 71:e minuten och nickade in 2-1 till bollklubben. Då hade just Hammarby genomfört alla tre byten, samtidigt som högerbacken Birkir Mar Saevarsson tvingades gå ut skadad och laget fick avsluta matchen med tio man på planen.

Hammarby jagade trots det vilt efter en kvittering, men öppnade därmed också upp stora ytor bakåt. Tryggvi Hrafn Haraldsson tog vara på det, när han i slutet av matchen sprintade sig fri framför mål och läckert chippade in bollen till 3-1.

HBK kan därmed blicka framåt – med en positiv känsla i kroppen – till nästa säsong i Superettan.