Hemmahoppet taggad på brottnings-SM: ”Både kul och nervöst”

Efter att förra året tagit brons på SM jagar André Isberg medalj av högre valör när Varberg står för värdskapet till helgen.
– Det är ännu roligare om man lyckas på hemmaplan, säger brottaren.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Jublet stiger inne i Varbergs Bois brottningshall. André Isberg har precis klackat in det avgörande målet i den interna fotbollsmatchen. Uppvärmningen är därmed avslutad och den riktiga träningen tar vid.

– Vi tar det väldigt lugnt så här tätt inpå SM, förklarar tränaren Lars Isberg.

Det blir ändå några lättare sparringmatcher och snart ekar dunsarna i lokalen när kroppar slår i mattan.

Om några dagar kommer det vara allvar. Helgen 21-22 maj arrangeras senior-SM i brottning i Sparbankshallen. André Isberg är en av de mest meriterade i Varbergs Bois och ett av de största medaljhoppen. Detta blir första gången han och hans klubbkamrater tävlar i SM på hemmaplan på seniornivå.

ANNONS

– Det ska bli både kul och nervöst, men mest kul. Det är mycket släkt, familj och vänner som kommer. Sedan är det ju ännu roligare om man lyckas på hemmaplan, säger André Isberg.

Brons trots olycka

På förra årets SM i Västerås i november tog han brons. Det var en stor prestation i sig, och den blev inte mindre av det faktum att han brutit nacken efter ett kast på tävling knappt två år tidigare, i januari 2020.

– Jag trodde inte det var så illa först. Man tänker ju att man däckar när man bryter nacken men jag satte mig upp och trodde det var hjärnskakning.

Det visade sig att André haft tur och brottet kunde läkas ihop igen. I dag har han nästan inga men från olyckan.

– Ibland när jag tränat hårt ett tag kan jag få lite spänningshuvudvärk på kvällen men det släpper.

Istället har han tagit med sig flera nyttiga lärdomar av dels vad som hände den här gången, men även från tidigare.

– Jag har tidigare skadat exempelvis höften och armbågen och jag började fundera på vad det berodde på. Jag började träna smartare och framförallt köra mycket mer kondition, säger han.

Det har gått drygt tjugo år sedan han som sexåring följde med sin jämnårige kompis Oskar Johansson för att prova på brottning. De hade båda föräldrar som brottats på hög nivå, där Lars Isberg leder kvällens pass. Även Oskar kommer delta i tävlingarna.

ANNONS

Bytt viktklass

Oskar tävlar i 97-kilosklassen. För André är det 82 kilo som gäller, sedan han gått upp från 77 efter nackskadan. Just att gå upp i viktklasser är inget man föredrar eftersom man möter större och starkare motståndare.

– Jag brukar ha ganska svårt för att äta upp mig. Men jag var ganska nerdeffad när jag låg på 77 så jag känner mig mer hälsosam nu, säger André Isberg.

I och med pandemin så har träningen under vintern inte varit optimal och uppladdningen inför säsongen har blivit lidande. Det har varit mycket individuell träning och gympass. Men André Isberg har även varit på ett träningsläger i Danmark, och för några veckor sedan på ett i litauiska huvudstaden Vilnius.

– Vi tränade med deras landslag. Litauen har några riktigt bra brottare så det var bra sparring.

Förutom André har Varberg ytterligare minst fyra brottare med i SM. Det är Oskar Johansson i 97 kilo, Felix Brink i 82 kg, alltså samma som André, samt Zaher Ahmadi och veteranen Nuno Marques i fribrottning.

– Oskar tror jag har en bra chans att ta medalj, kanske till och med guld. Felix kan också gå långt om han har en bra dag, säger André.

Att arrangera senior-SM är en stor sak för Varbergs Bois och klubben är beroende av alla sina frivilliga som ställer upp på olika sätt.

ANNONS

– Bois är ju bra på att arrangera sådana här saker. Nu är det ju hårdare när det är den högsta eliten i landet som kommer och man lär få se en del tuffa dueller och snygga kast.

LÄS MER:Bröt nacken – tillbaka med bronsmedalj i SM

ANNONS