Andreas Almgren. Arkivbild.
Andreas Almgren. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Inget OS för Almgren – "Håller inte"

Kort efter att Andreas Almgren kom till Paris flaggade han för att OS kan vara över innan det ens hunnit börja för löparen.
Nu kom beskedet – han drar sig ur och kommer inte springa 5 000 meter.
”Det håller inte för att jag ska kunna prestera som jag vill”, säger Almgren.

ANNONS

Ett löptest skulle avgöra om 29-åringen skulle kunna springa försöken på 5 000 meter på friidrottsarenan Stade de France under onsdagen. Nu visar det sig att stressreaktionen i skenbenet stoppar löparen från att delta på OS.

"Jag har varit och testat på en träningsbana och sprungit lite i tävlingsfart idag och både rent prestationsmässigt och smärtmässigt är jag inte på den nivå där jag vill vara. Det håller inte för att jag ska kunna prestera som jag vill", säger Andreas Almgren i ett pressmeddelande från Svenska friidrottsförbundet.

"Fyra veckor utan löpning"

Han fick en fantastisk start på OS-året med svenska rekord på både halvmilen och milen. I början av juni drömde han om EM-guld i Rom på 10 000 meter, men svensken slutade fyra.

ANNONS

Därefter gjorde stressreaktionen i skenbenet – vilket han inte har haft problem med tidigare – sig påmind.

– Det blev väl ungefär fyra veckor utan löpning. Sedan har man fått göra det man har kunnat med att försöka stegra upp löpningen. Det funkar ganska bra fram tills det är bana och kurvor och spikskor, mer belastande vinklar, sade Almgren under en pressträff i Paris på måndagen.

För en dryg månad sedan fattade han beslutet att avstå 10 000 meter på OS för att enbart fokusera på halva distansen, men blott en dag innan försöken skulle dra i gång sprack även den OS-drömmen.

"Många teorier"

"Jag har under de senaste veckorna känt att det här har varit den troliga vägen att gå, men man hoppas ju in i det sista. Det var i dag jag faktiskt bestämde mig. Jag har haft väldigt många teorier om varför det blev så här, men på något sätt har jag gjort mer än vad kroppen tål", säger Andreas Almgren.

Tävlingssäsongen på bana är nu över. Han hoppas kunna springa lite landsväg eller terränglöpning längre fram i höst och vinter. Nu siktar han på nästa internationella mästerskap i september nästa år.

"Jag är redan uttagen till VM i Tokyo nästa år så det gäller att komma tillbaka så snabbt som möjligt", säger han.

ANNONS

Fakta: Andreas Almgren

Född: 12 juni 1995 i Sollentuna.

Klubb: Tureberg.

Almgrens svenska rekord: 3.32,00 på 1 500 meter, 7.34,28 på 3 000 m, 12.50,94 på 5 000 m, 26.52,87 på 10 000 m, 27.20 på 10 km väg, 59.23 på halvmaraton (alla utomhus). 7.34,31 på 3 000 m (inomhus).

Aktuell: Hoppar av OS i Paris på 5 000 meter på grund av skada.

ANNONS